2024.04.25, Csütörtök

Kultúra

Videopályázatot népszerűsít az Örökségünk mozgalom

2017.02.08

Az Örökségünk mozgalom azokat a magyarságról szóló történeteket várja idén, amely az anyanyelv megőrzésére buzdító dal videopályázatával vált népszerűvé a Kárpát-medencében és a szórványmagyarság között.

Könyvbemutatóval és kiállítással emlékeztek meg Dombóváron a Magyar Kultúra Napjáról

2017.02.02

Idén a városi könyvtár könyvbemutatóval, a Tinódi Ház pedig egy festménykiállítással emlékezett meg a Magyar Kultúra Napjáról. Bükösdi Gábor festménykiállítása a Tinódi Házban egészen február 20-ig tekinthető meg.

Mindennapok a gyógyfüves kertekben

2017.02.01

A Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület és az általa működtetett Helytörténeti Múzeum február 2-án 16.30-kor tartja meg a soron következő Dombóvári Herbárium elnevezésű gyógynövény-ismereti foglalkozást és beszélgetést.

Mindennapjaink részévé válhat a székely kultúra

2017.01.28

A Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének új elnöke élővé tenné a székely hagyományokat, ezért átalakítanák a szövetség legnagyobb szabású programját, az augusztusi Bukovinai Találkozások nevű fesztivált is.

Busómaszk-faragó kiállítás nyílt a Tamási Galériában

2017.01.25

Január 25-én a Tamási Galériában Englert Antal busómaszk-faragó népi iparművész kiállításával kezdik meg az új évet.

Komolyzenei hangversennyel ünneplik a magyar kultúra napját Szekszárdon

2017.01.13

Január 20-án Fischer Annie-ösztöndíjas előadóművészek koncertjével ünneplik a magyar kultúra napját a Művészetek Házában, Szekszárdon. A koncerten négy fiatal tehetség lép fel, és bemutatkozhat a szekszárdi Liszt Ferenc Zeneiskola egy fuvolistája is. A hangverseny műsorán Kodály, Liszt és Bartók művei is szerepelnek majd.

Wass Albert tiszteletére szerveződtek programok Bonyhádon

2017.01.10

Wass Albert író, születésének 109., bonyhádi köztéri mellszobra állításának pedig 12. évfordulója alkalmából szervezte meg idén a Wass Albert-napot a bonyhádi Vörösmarty Mihály Művelődési Központ.

Adjon nevet a legújabb szekszárdi kékfrankosnak!

2016.12.20

Adj nevet a bornak! címen névpályázatot hirdettek a kékfrankos fajta népszerűsítésére. Nyolc budapesti borbár, egy szekszárdi pince, egy borkereskedés és egy bormédium összefogásából születik az a kékfrankos bor, amellyel a kezdeményezés résztvevői a Kárpát-medence egyik legfontosabb szőlőfajtájára szeretnék felhívni a figyelmet.

Adventi hangverseny december 14-én a Vármegyeházán

2016.12.07

A szekszárdi koncert előtt lehetőség nyílik ingyenes tárlatvezetésre a Wosinsky Mór Megyei Múzeum Vármegyeházi kiállítóhelyén.

25 éve dalolnak az asszonyok

2016.11.28

A Bonyhádi Székely Kör népdal csoportja meghatározó része Bonyhád kulturális életének. A csoportot alkotó hagyományőrző asszonyok már 25 éve gyűjtik dalaikat.

Vidám ajándékötletek az év végére

2016.11.15

2016-ban állítólag már újra annyit költünk (feleslegesen) karácsonyra, mint 2006-ban. Hurrá! Ha már tudatosította, hogy az elmúlt tíz évben letudta az "ócska" karácsonyi ajándékait, akkor végre költsön teljesen felesleges, de akár egy életre szóló ajándékokra, amivel nő és férfiismerőseit meglepheti.

Elhunyt Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester

2016.11.07

Életének hatvanötödik évében vasárnap délután elhunyt Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett zongoraművész, karmester, zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója - közölte a Nemzeti Filharmonikus Zenekar az MTI-vel.

Egyedül nem megy... - A nők közel fele igent mondott a munkahelyi viszonyra

2016.10.11

Egy felmérés szerint a nők közel fele létesített már szexuális viszonyt kollégájával.

"Minket az ellenség dühös bosszúja juttatott ide."

2016.10.06

Október 6. az aradi vértanúk emléknapja. Arra a 13 honvédtábornokra emlékezünk ezen a napon, akiket 1849-ben végzett ki Julius Jacob von Haynau osztrák tábornagy. Egyébként Haynaunak nagy szerepe volt a szabadságharcot követő megtorlásokban és a lakosság megfélemlítésében. Mi az utolsó mondataikkal szeretnénk emlékezni a tizenhárom aradi vértanúra.

Tízszeresére nő a Paksi Városi Múzeum kiállítóterme

2016.09.23

A Deák-házként emlegetett egykori Szeniczey-kúriába költözik át az intézmény Paksi metszet c. állandó kiállítása.

Új kiállításokkal kecsegtet a Paksi Képtár

2017.02.06

Két új kiállítást nyitottak meg a Paksi Képtárban. Az egyik Albert Ádám Dekonstruált jelentés melankóliája című tárlata, a másik pedig Tranker Kata Hiányzó végtelen című kiállítása.

Pajzán meséken mulattak Bátaszéken

2017.02.01

2017. január 28-án, Bátaszéken városi farsangot tartottak, amelyet a Kuttyomfitty Társulat előadása tette igazán rendkívülivé. Az Aranyfészek, Aranymadár című történetük kimondottan a felnőtt közönséget szólította meg.

Egy paksi tanár is megkapta a Tolna megye művészetéért díjat

2017.01.31

Fittné Szilvássy Ildikó, a Paksi Vak Bottyán Gimnázium tanára is átvehette a „Tolna megyei művészetért plakettet” az alkotásaiért, valamint az ifjú tehetségek felkutatásáért.

Könyvritkaságok rejtőznek az Atomenergetikai Múzeumban

2017.01.25

Az Atomenergetikai Múzeum új kamarakiállítása nyílt meg a magyar kultúra napja alkalmából „Ex libris - Egy magángyűjtő könyvritkaságai” címmel.

Egy fiatal erdélyi író nyerte el az idei Mészöly Miklós-díjat

2017.01.20

Idén Szabó Róbert Csaba, fiatal erdélyi író kapta a Mészöly Miklós-díjat, amelyet csütörtökön, a névadó születésének 96. évfordulóján adtak át Szekszárdon.

Közelebbről is megismerkedhetnek Mészöly Miklós műveivel a szekszárdi fiatalok

2017.01.11

Január 18-án Mészöly Miklós (1921-2001) műveiből vers- és prózamondó versenyt rendeznek Szekszárdon. A rendezők célja az, hogy a megméretéssel a Kossuth-díjas író életművét közelebb hozzák a fiatalokhoz.

Vidéki fellépéssel hangol az új évre a Zsikó zenekar

2017.01.05

Zsikó Zoltán népdalénekes és zenekara vidéken a szülőfalujához, Alsónyékhez közeli Bátaszéken köszönti az új évet. Az együttes Pál István Szalonnával és az Ürmös család tagjaival ad koncertet január 27-én.

Lovakat ábrázoló alkotásokból nyílt kiállítás Tolnán

2016.12.11

Nagy sikernek örvendett a városi könyvtár és a szekszárdi Víz'P'Art Közalapítvány által a Garay Ákos emlékév részeként meghirdetett gyermekrajzpályázat Tolnában.

24. Gastroblues lemezbemutató Pakson

2016.12.06

Bemutatták a Nemzetközi Gastroblues Fesztivál új hivatalos lemezét, melyre a 24. fesztivál legjobb koncertjei kerültek fel.

Szobrásznövendékek tanulmányozták Dombóvár szobrait

2016.11.15

Török Péter képzőművész nemrégiben Dombóvárra látogatott a Képzőművészeti Egyetem negyed- és ötödéves hallgatóival. A város több alkotását is megnézték, ám fő céljuk a szigeterdei Kossuth szoborcsoport volt.

Klebelsberg Kuno-hetet rendeznek tárlatokkal és koncertekkel

2016.11.07

Idén is megrendezik a Klebelsberg Kuno Hét elnevezésű programsorozatot, amelyen november 9. és 16. között tárlatokkal, koncertekkel, gálaműsorral és színházi előadással várják a közönséget a Klebelsberg Kultúrkúriában.

Hangversennyel emlékeznek Liszt első szekszárdi koncertjére

2016.10.13

Ünnepi hangversennyel emlékeznek a tolnai megyeszékhelyen Liszt Ferenc első szekszárdi koncertjére, amelyet 1846-ban adott a vármegyeháza dísztermében.

Több mint száz alkotás a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon

2016.10.08

Hetvenhét rövidfilm és harminc gyerekfilm szerepel a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál versenyprogramjában. A filmmustrát október 19. és 22. rendezik meg Szekszárdon, valamint több hazai és határon túli nagyvárosban.

Múzeumok Őszi Fesztiválja - Programok Tolna megyében

2016.10.04

Szekszárdon gemenci kirándulás, kutatói beszámoló, sok kézműves gyermekprogram, Pakson rendhagyó fizika óra, az atomerőmű történetéhez kapcsolódó közönségtalálkozó várja a Múzeumok Őszi Fesztiválja közönségét.

Rengeteg fellépő lesz a bonyhádi Halmos Béla népzenei találkozón

2016.09.23

Több mint száz kezdő népzenész és énekes lép színpadra Bonyhádon, az idei Halmos Béla Országos Népzenei Találkozón, amelyet október első hétvégéjén tizenhetedik alkalommal rendez meg a Vörösmarty Mihály Művelődési Központ.