2024.04.20, Szombat

Könyvbemutatóval és kiállítással emlékeztek meg Dombóváron a Magyar Kultúra Napjáról

dombovar.hu

2017.02.02. 11:29

Idén a városi könyvtár könyvbemutatóval, a Tinódi Ház pedig egy festménykiállítással emlékezett meg a Magyar Kultúra Napjáról. Bükösdi Gábor festménykiállítása a Tinódi Házban egészen február 20-ig tekinthető meg.

Hirdetés

Tálosi Zoltán Háborús évek – 1941-1945 – Légiesemények és harcok Tolna megyében című könyvének bemutatóján vehettek részt az érdeklődők január 20-án délután a könyvtárban. A könyv tavaly decemberben jelent meg, melynek anyagát a 90-es évek elején kezdte el összegyűjteni a szerző. A bemutatón elmondta, kezdetben csak egy rövidebb tanulmányt készített, de ahogy bővült az anyag, úgy nőtte ki magát egy könyvvé. Az első kiadás még 360 oldalas volt, amely 2002-ben jelent meg. A mostani kiadvány a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum felkérésére készült el, amely további 12 év anyaggyűjtése után több, mint 600 oldalasra bővült. Tálosi Zoltánt mindig is nagyon érdekelte a második világháborús időszak, amelynek Tolna megyei vonatkozásait kutatta. A most bemutatott könyv nagy részét az 1941 és 1945 közötti légiesemények teszi ki.

A Tinódi Ház is készült a Magyar Kultúra Napjára, melynek keretében Bükösdi Gábor festménykiállítását Fenyvesi Gábor dombóvári tanár nyitotta meg. A festő már gyerek kora óta rajzol, családjában is több művész is található. Nagyapja faragott, nagybátyja fest, édesapja pedig szintén fafaragó. A művész szerint nehéz összeegyeztetni a festészetet a többi teendőjével, hiszen többek között még zenél is. A kiállítás február 20-ig tekinthető meg.

A január 20-i programsorozatot a Tinódi Ház pinceszínházában Békési-Márton Csaba és Bükösdi Gábor koncertjével zárták, ahol megzenésített verseket, magyar népdalokat és XVIII. századi svéd kocsmadalokat is hallhattak a résztvevők.

Kultúrakiállításmagyar kultúra napjaDombóvárTinódi Házkönyvbemutató