2024.04.25, Csütörtök

Gyönk ízelítőt kap a bécsi klasszikusok műveiből

mti

2017.02.09. 10:52

A hétvégén háromrészes koncertsorozat kezdődik a Tolna megyei Gyönkön. Ennek alkalmából lép fel a Traverata együttes, akik Bécsi klasszikus fuvolás kvartettekkel szórakoztatják majd a nagyérdeműt.

Hirdetés

A február 12-én kezdődő, Kvartett és kvaterka című programon, amelynek a Magyary-Kossa-kastély ad otthont, egy-egy alkalommal két műsort ad az együttes, amelyek között kötetlenül beszélgetnek a közönséggel a korszak zenei világáról - mondta Feltein Attila a zenekar hegedűművésze az MTI-nek.

A Bécsi bankettek című nyitó koncerten a bécsi klasszicizmus négy legjelentősebb szerzője, Haydn, Dittelsdorf, Vanhal és Mozart egy 1786-os koncertjét idézik fel. Mivel azt nem tudni, hogy akkor milyen darabokat játszottak, az együttes a szerzők fuvolakvartettre átírt műveit tűzte műsorra korabeli kották alapján.

A március 26-i és április 30-i hangversenyen Bécs, Sopron és Eszterháza zenei életéből merít, illetve a korabeli Bécs zenei világában jelentős cseh szerzők műveit játssza az együttes. A koncerteken Mozart- és Haydn-darabokat, Huber, Hoffmeister, Sonnleithner, Lidl, Grill és Beethoven műveit, a "bécsi bohémek" közül pedig Pichl, Wranitzky és Gyrowetz muzsikáját hallhatja a közönség.

A program a fuvolanégyes klasszikus zenei történetét végigviszi a korai klasszikától a korai romantikáig - mondta az előadó.

A Traverata az Orfeo zenekar tagjaiból áll, Balogh Éva fuvolán, Feltein Attila hegedűn, Móré László brácsán, Maróth Bálint csellón játszik benne, repertoárjuk a főként barokk és klasszikus zenére épül.

KultúraTolna megyekoncertGyönkTraveratabécsi klasszikus