2024.03.28, Csütörtök

Komolyzenei hangversennyel ünneplik a magyar kultúra napját Szekszárdon

mti

2017.01.13. 10:25

Január 20-án Fischer Annie-ösztöndíjas előadóművészek koncertjével ünneplik a magyar kultúra napját a Művészetek Házában, Szekszárdon. A koncerten négy fiatal tehetség lép fel, és bemutatkozhat a szekszárdi Liszt Ferenc Zeneiskola egy fuvolistája is. A hangverseny műsorán Kodály, Liszt és Bartók művei is szerepelnek majd.

Hirdetés

A koncerten Zemlényi Eszter koloratúrszoprán, Szabó Marcell zongoraművész, a Junior Prima díjas Kállai Ernő hegedűművész és Mészáros Zsolt orgonaművész előadását hallhatja a közönség.

A hangverseny műsorában szerepel Bartók 1. rapszódiája, Kodály daljátéka az álmokat valósággá hazudó huszárról, Háry Jánosról. Liszt Magyar rapszódiái mellett a weimari évek során keletkezett Consolations (Vigasztalások) című ciklus és az 1862-ben komponált, négyrészes Liszt-fantázia, az Evocation á la Chapelle Sixtine (Látomás a sixtusi kápolnában) a romantikus zeneszerző előtt tiszteleg. Az est egyik kiemelkedő darabja lesz Erkel Hunyadi László című operájából László menyasszonyának, Gara Máriának az áriája, valamint egy dalcsokor Kodály népdalfeldolgozásaiból.

A szekszárdi komolyzenei hangversenysorozat, az Augusz évad programjában  bemutatkozási lehetőséget kapnak szekszárdi versenygyőztes növendékek is; ezúttal Dragos Bence fuvolán Bellinzani D-moll szonátájának Adagio és Allegro tételét játssza el.

A 2016-ban Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjat elnyert tizenhárom muzsikus közül hárman - Szabó Marcell, Baranyai Barnabás gordonka- és Nyári László hegedűművész - január 24-én Keszthelyen, a Balaton Színházban lépnek színpadra, majd öt ösztöndíjas művész február 9-én Budapesten, a Régi Zeneakadémián tartja beszámoló koncertjét.

KultúraSzekszárdmagyar kultúra napjahangversenyFischer Annie-ösztöndíjasok