2023.10.02, Hétfő

Közelebbről is megismerkedhetnek Mészöly Miklós műveivel a szekszárdi fiatalok

mti

2017.01.11. 14:07

Január 18-án Mészöly Miklós (1921-2001) műveiből vers- és prózamondó versenyt rendeznek Szekszárdon. A rendezők célja az, hogy a megméretéssel a Kossuth-díjas író életművét közelebb hozzák a fiatalokhoz.

Hirdetés

A versenyt Mészöly Miklós születésének 96. évfordulója előtt egy nappal, január 18-án bonyolítják le - már hetedik alkalommal - Szekszárdon. Az országos versenyen az író bármely alkotása vagy annak részlete előadható, a legjobbak a január 19-i évfordulón tartandó emléknap közönségének is tolmácsolják a választott műveket.

"Mészöly Miklós nem tartozik a könnyen olvasható szerzők közé, és vannak, akik vitatják, hogy az életműve alkalmas arra, hogy a fiatalok be tudják fogadni, értelmezni, és továbbadni. A célunk az volt, hogy a diákok - ha nem is tömegesen - élő kapcsolatba kerüljenek Mészöly-szövegekkel" - mondta Pócs Margit szervező az MTI-nek.

Hozzátette: próza, vers és mese egyaránt előfordul a választott művek között; 2015-ben Korsós Gergő három Mészöly-verssel, 2015-ben Fábián Nikoletta az Ablakmosó című dráma egy részletével lett első helyezett. A versenynek köszönhetően évről évre nő azoknak diákoknak, pedagógusoknak, szülőknek a száma, akik kezükbe veszik Mészöly Miklós írásait - hangsúlyozta.

Megemlítette azt is, hogy vannak olyan iskolák - például a törökbálinti Zimándy Ignác Általános Iskola - ahol következetesen foglalkoznak az íróval; egy 2009-ben hirdetett dramaturgiai pályázat eredményeként pedig több színpadi adaptáció is született Mészöly meséiből, amelyek nem felnőtteknek szóló történetek, hanem - mint Polcz Alaine, az író felesége is mondta - gyerekeknek szánt művek.

Baranyai László író, a mészölyi hagyatékot feltáró Mészöly Miklós Egyesület - és a verseny zsűrijének - tagja úgy vélte: bár Mészöly Miklós prózai műveinek nincs könnyed része, meséi egyesítik az élvezhető történetet és a gyerekeknek szóló üzenetet. Azok, akik elmondanak Mészölytől egy mesét, közel kerülnek szikár, pontos prózai életművéhez is - fogalmazott.

KultúraSzekszárdversmondásversenyMészöly Miklós