2024.04.20, Szombat

Új kiállításokkal kecsegtet a Paksi Képtár

paks.hu, paksikeptar.hu

2017.02.06. 14:45

Két új kiállítást nyitottak meg a Paksi Képtárban. Az egyik Albert Ádám Dekonstruált jelentés melankóliája című tárlata, a másik pedig Tranker Kata Hiányzó végtelen című kiállítása.

Hirdetés

Albert Ádám – Dekonstruált jelentés

Albert Ádám rendkívül komplex művészetelméleti kérdésekre reflektál, nagy erudícióval megalkotott intellektuális konstrukció, melynek mértéktartó esztétikuma mintha az érzékien megformált, „retinális” művészet jelenkori válságára is utalna, olyan problémákra, melyekről oly szívesen olvasnánk el a Goethe-kor nagyjainak véleményét.

Tranker Kata – Hiányzó végtelen

A legfiatalabb generációhoz tartozó Tranker Kata érzékeny alkotásaiban a vizuális élmény mély gondolatisággal párosul. Kisméretű elemekből építkező, részlet gazdag, finom munkái intim közeget teremtve járják körül mindennapjaink kérdéseit: a szemlélődés tárgyát szociokulturális tényezők, a szubjektum, az egyén és a társadalom viszonya, az identitásformálás- és keresés kérdései képezik. Munkáiban elsősorban az ember önmagához és a világhoz való viszonyának értelmezése és szubjektív rendszerezése valósul meg. A gyakran konceptualista installációk, kollázsok, objektek, grafikák, videók és analóg fotók személyes hangvétele ellenére a műveken keresztül Tranker a „minden emberre jellemző törvényszerűségeket” keresi. Teszi mindezt az alkotáshoz szokványosan felhasználandó anyagok és technikák széles repertoárjával: a papírból és fából készült részletek gyakran talált tárgyakkal, könyvekkel, törött tányérral, éremmel, gyertyával egészülnek ki, amelyek a sík- és a tér mezsgyéjén egyensúlyoznak. Az efemer anyagok, a sérülékeny, finom illesztések és összeállítások a törékenység, ideiglenesség fogalmait idézik.

 

A két kiállítás mellett egy programra is felhívja a figyelmet a Paksi Képtár. Február 8-án folytatódik a Bemutatkozunk! elnevezésű sorozat, aminek keretében a veszprémi Művészetek Háza lesz a Paksi Képtár vendége. Környei Ágota múzeumpedagógus vezetésével a formákról és színekről, az általuk kiváltott gondolatok és érzések felismeréséről, a látható és láthatatlan közötti kapcsolatról lesz beszélgetés, majd a témához illeszkedő alkotó foglalkozás. A program 13.45-től 15.15-ig tart, a részvétel ingyenes.

KultúrakiállításPaksprogramokPaksi Képtár