2024.02.25, Vasárnap

Paks II

Magyarországon megalapozott, Skandináviában gyarapított tudással érkezett Bánáti József a Paks II. projektbe

2023.12.31

Gazdaság

A Paks II. projektben különleges szerepet tölt be a nukleáris biztonság, olyannyira, hogy több specializált szakterületen is foglalkoznak vele: ezek közül a DSA (Deterministic Safety Assessment) a pontos előrejelzések és a negatív események elkerülésének tudománya. Nemzetközileg is elismert szakértője, Bánáti József, a Paks II. projekt DSA szakterület vezetője diplomáját a BME-n szerezte, első kutatásait a KFKI Atomenergetikai Kutatóintézetében (AEKI) végezte, majd ezt követően karrierje vett egy kanyart: Finnországban abszolválta a PhD-jét és ott, illetve Norvégiában és Svédországban dolgozott kutatóként és oktatóként a nukleáris biztonsági elemzések és szimulációk területén. Ezt a szaktudását hozta haza Magyarországra 2017-ben.

Építési szakaszban a Paks II. projekt

2023.12.11

Helyi hírek

Nemzetközi együttműködésben, a legmodernebb technológiával épül a Paks II. Atomerőmű. A beruházás hazánk ellátásbiztonságát és szuverenitását szolgálja. A projektben, amely Magyarország legnagyobb zöld beruházása, jelentős lépések történtek 2023-ban, a terület-előkészítési munkák jól haladnak.

Befejezéséhez közelít a résfal építése Pakson

2023.11.22

Helyi hírek

Jól haladnak a terület-előkészítési munkák a Paks II. Atomerőmű területén annak érdekében, hogy megkezdődhessen a két új blokk alapozása. A körültekintően végzett, a hatóság által felügyelt munkálatoknak három szakasza van: a talaj kiemelése, a résfal megépítése és a talajszilárdítás. Mindhárom tevékenység folyamatosan zajlik, a résfalazás a befejezéséhez közelít.

A Paks II műszaki főmérnöke úgy ismeri a hazai elektromos hálózatot, mint a tenyerét

2023.10.30

Helyi hírek

Tari Gábor a Mátravidéki Erőmű lakótelepén nőtt fel, amely valamikor Európa egyik legkorszerűbb erőműve volt. Egyenes vonalban felívelő pályáján azóta a magyar villamosenergetikai rendszer egyik legelismertebb szakemberévé vált. Műszaki egyetemi tanulmányai után egyszerű hálózattervező mérnökként kezdte a munkáját, majd eljutott a MAVIR vezérigazgatói székéig is. Jelenlegi munkahelye, a Paks II. beruházás Magyarország gazdasági fejlődésének egyik alappillére, ahol az 1969 és 1987 között felépült magyar atomerőmű négy 500 MW-os blokkja közvetlen szomszédságában további két 1200 MW-os blokk épül meg a közeli jövőben.

Magyar cégek figyelem! Így lehet bejutni a Paks II projektjébe

2023.10.07

Helyi hírek

A Paks II Zrt. elnök-vezérigazgatója a beruházásban való részvételre ösztönzi magyar építőipari cégeket, melyek előtt így megnyílnak a lehetőségek a nemzetközi atomerőmű-építési piacon is.

Óriási kapacitás szűk helyen – bravúros munkaszervezéssel halad a paksi bővítés

2023.09.22

Helyi hírek

Rendkívül összehangolt kivitelezésre és logisztikára van szükség a Paks II. beruházás most zajló építési projektjében, ahol a Duna Aszfalt mellett több társaság is jelentős gépparkkal dolgozik.

Paks II: indul az olvadékcsapda gyártási engedélyezése

2022.02.14

Helyi hírek

A Paks II. Zrt. február 11-én benyújtotta az Országos Atomenergia Hivatalnak az olvadékcsapda gyártásiengedély-kérelmét. Ez a második hosszú gyártási idejű berendezés, amelynek engedélyezési eljárását megkezdte a hatóság. Korábban, 2021. november 16-án a reaktortartály dokumentációját kapta meg az Országos Atomenergia Hivatal. A kérelem benyújtása újabb jelentős állomás a létesítési fázisba lépés felé, olvasható a Paks II. Zrt. honlapján.

Már az iskolapadban megszólítja a leendő szakembereket a Paks II. Zrt.

2021.08.16

Helyi hírek

Ebben az évben is sok egyetemista töltötte, tölti szakmai gyakorlatát a két új atomerőművi blokk építésén dolgozó cégnél. A Paks II. Zrt. nagyon népszerű a fiatalok körében, mert kihívást jelent számukra, hogy egy ilyen horderejű projektben gyarapíthatják tudásukat gyakorlati tapasztalatok útján.

Újabb fontos engedélykérelmet nyújtott be a Paks II. Zrt.

2020.10.12

Helyi hírek

Ez az engedély kiemelt jelentőséggel bír az új blokkok, mint villamosenergia-termelő egységek létesítésének megkezdése kapcsán.

Bízhatunk a hazai energiaforrásokban - 20 éve alapították az Energiapolitika 2000 Társulatot

2020.09.22

Helyi hírek

A paksi atomerőmű az elmúlt csaknem 40 évben fennakadás nélkül termelt villamos energiát.

Paks II. garantálja a környezet tisztaságát

2018.08.11

Káros kibocsátásra semmilyen esetben sem kerülhet sor.

Paksi bővítés - Süli János: Jövőre indul a főépület építése

2018.05.17

Gazdaság

A Paks II. beruházás főépületének érdemi munkái 2019 végén, 2020 elején kezdődhetnek - mondta Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Paksi bővítés - Süli János: az új blokkok határidőre elkészülnek

2018.05.14

A Paks II. beruházás ütemterv szerint halad, az új blokkok határidőre elkészülnek, minden reális esély megvan arra, hogy 2026-ban, illetve 2027-ben az új termelő egységek belépjenek a rendszerbe és részt vegyenek a magyar energiatermelésben - jelentette ki Süli János ügyvezető tárca nélküli miniszter magyar újságíróknak hétfőn Szocsiban, miután tárgyalt a Roszatom vezetőivel.

Átadta a felvonulási épületekhez szükséges munkaterületet Paks II.

2018.02.27

A Paks II. Zrt. hivatalosan átadta a munkaterületet a fővállalkozó Roszatom konszernhez tartozó ASE Engineering Company számára az első felvonulási létesítmények építéséhez kedden. Ezzel megkezdődhet a mintegy 80 egységből álló kiszolgáló épületegyüttes első létesítményeinek építése.

Paksi bővítés - A háttér-infrastruktúra építésével kezdődik a projekt jövőre

2017.12.01

A háttér-infrastruktúra, a felvonulási terület kiépítésével kezdődik 2018 elején Paks II projekt megvalósítása, elsőként közel nyolc hektáron üzemcsarnokok, tároló terek, betonüzemek épülnek - mondta a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartásáért felelős államtitkár pénteken Szekszárdon.

A lánctalpas cölöpfúróké most a főszerep a paksi építkezésen

2023.12.14

Helyi hírek

Jól haladnak a terület-előkészítési munkák a Paks II. Atomerőmű területén. Immár a talaj megerősítésénél tartanak, ami egy újabb fontos lépés annak érdekében, hogy jövőre megkezdődhessen a két új blokk alapozása.

Új építési projekt igazgatót neveztek ki a Paks II. Atomerőműhöz

2023.11.23

Helyi hírek

A vezető fogja koordinálni a blokkok építését, az építkezéshez szükséges anyagbeszerzéseket, valamint a dokumentációval kapcsolatos feladatokat is.

A legdurvább külső behatásoknak is ellenállnak a paksi bővítésben készülő blokkok

2023.11.07

Helyi hírek

Akár egy robbanás vagy egy repülőgép lezuhanása esetén is ellenállnak a készülő létesítmények.

Nagy gondossággal tervezték meg az új blokkok hűtését

2023.10.20

Helyi hírek

A meglévő hidegvíz-csatornát mélyítik, szélesítik és egy új csúcshűtőkkel is ellátott melegvíz-csatornát építenek, ezek segítségével biztosítják az új atomerőmű működéséhez szükséges hűtővizet Pakson. A rendszer tervezésénél nagy körültekintéssel jártak el, figyelembe vették a Duna vizének az évszázad végéig várható hőmérséklet-emelkedését és vízhozamváltozását is.

Paks II: gyorsítják a beruházást, jelenleg 140 magyar beszállító cég dolgozik az építkezésen - galéria

2023.09.23

Helyi hírek

Már szerkezetkész a betonvas-szerkezeteket összeszerelő üzem; jövőre 2000-en dolgoznak majd a paksi beruházáson.

A létesítési engedély után a nagytömegű földmunkák is elindultak a Paks II projektjében

2022.08.29

Helyi hírek

A Duna Aszfalt Zrt. által kivitelezett munkálatok volumenét jól jelzi, hogy a hazai útépítésben piacvezető társaság 230 fős állománnyal kivitelezi a projekt ezen részét.

Paks II: öt komplexumban 18 építmény létesítése halad folyamatosan

2021.11.17

Helyi hírek

Benyújtotta a két új atomerőművi blokk reaktortartályainak gyártási engedélykérelmét a Paks II. Zrt. az Országos Atomenergia Hivatalnak

Munkalehetőséget is kínál az egyetemistáknak a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

2020.11.18

Helyi hírek

A Paks II. Zrt. fizikus, mérnök-fizikus, energetikai mérnök, atomerőműves szakmérnök vagy gépészmérnöki szakon MSc tanulmányokat folytató, diplomaszerzés előtt álló hallgatókat vár.

Paksról indult a Roszatom jubileumi fotókiállítása

2020.09.29

Helyi hírek

A felvételeken bemutatják a Paks II. referenciájául szolgáló, már működő oroszországi atomerőműveket is.

Jelentős lépéseket tesz Paks II. a szakemberképzés terén

2019.01.30

Aktuális

Több hazai egyetem részvételével tervezi elindítani 2019 szeptemberében a Paks II. Zrt. a Paks II. Akadémiát.

Új vezető a Magyar Atomfórum Egyesület élén

2018.07.24

Dr. Kiss Csabát, a Paks II. Zrt vezérigazgatói tanácsadóját választotta elnöknek a Magyar Atomfórum Egyesület tisztújító közgyűlésen.

Eddig 900 millió eurós megrendeléshez jutottak a magyar vállalatok a Paks II projektben

2018.05.15

Kirill Komarov szerint, tekintetbe véve, hogy a projekt még csak az elején tart, ez az összeg időarányosan jelentős.

Hálózatra kapcsolták Paks II. referenciablokkját Oroszországban

2018.03.12

A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésének új, VVER-1200 típusú, 3+ generációs, blokkját 2018. március 9-én helyi idő szerint 9 óra 19 perckor kapcsolták az orosz villamosenergia-rendszerre – közölte a Roszatom.

Paksi bővítés - Megfelel a követelményeknek az Atomenergomas a fővállalkozó vizsgálata szerint

2018.02.23

Megfelelnek a magyar nukleáris követelményeknek a Roszatom gépgyártó divíziójához tartozó Atomenergomas Rt. vállalatai a Paks II-projekt fővállalkozója, az ASE Engineering Company auditja alapján.

Több mint negyven százalék lehet a magyar beszállítói arány a Paks II.-ben

2017.11.20

Bizonyos munkákban, például az építő-szerelő bázis létesítése során a magyar beszállítói arány jelentősen meghaladhatja a 40 százalékot a Paks II. beruházás megvalósításában, de a magyar cégek jelentős tapasztalattal rendelkeznek az energetikai gépgyártás terén is - jelentette ki az MTI-nek adott hétfői interjúban Kirill Komarov, az orosz állami Roszatom atomenergetikai konszern nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese.