2024.05.02, Csütörtök
A legdurvább külső behatásoknak is ellenállnak a paksi bővítésben készülő blokkok
Fotó: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

A legdurvább külső behatásoknak is ellenállnak a paksi bővítésben készülő blokkok

magyarepitok.hu

2023.11.07. 09:00

Akár egy robbanás vagy egy repülőgép lezuhanása esetén is ellenállnak a készülő létesítmények.

Hirdetés

Szijjártó Péter hétfői budapesti tájékoztatása szerint jelenleg a talajelőkészítéssel kapcsolatos munkák folynak a paksi bővítés beruházásában. A külgazdasági és külügyminiszter elmondása szerint megvan már több épület építési engedélye is, megkezdődött a hosszú gyártási idejű berendezések építése, illetve egy német-amerikai vegyesvállalat dolgozik a résfalazáson.

A külügyi tárca közleményéből az is kiderült, 94 magyar cég mellett amerikai, francia, német, svéd és osztrák társaságoknak van alvállalkozóként szerződésük egyelőre az építkezésben. "Nem tudom, hogy meg kell-e ismételnem az országokat és azok geográfiai orientációját" - húzta alá a miniszter.

A tárcavezető az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán az egyik legfontosabb témaként a paksi beruházás biztonságát fejtette ki a beszédében. "Szeretném önöket biztosítani arról, hogy a legszigorúbb előírásoknak, biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak felel meg mindaz, ami Pakson történik" - jelentette ki.

Úgy fogalmazott, a két új blokk abszolút „Fukusima-álló” lesz, ami azt jelenti, hogy kettős vasbeton fal, vagyis dupla falú hermetikus védőépület veszi körül a nukleáris létesítményt. „Tehát minden külső behatásnak, a legdurvábbaknak és robbanásnak, vagy akár egy repülőgép rázuhanásnak is ellen tud állni" - mondta.

-további részletek később-

Helyi hírekPaksPaks IIPaks II. Atomerőmű Zrt.