2023.03.28, Kedd

Kultúra

A magyar kultúra napja - Kórushangverseny, irodalmi estek és szavalóverseny Tolnában

2020.01.16

Kórushangversennyel, irodalmi estekkel és szavalóversennyel ünneplik a magyar kultúra napját Tolna megyében.

Pénz, szerelem, szerencse – babonák a sikeres új évhez

2020.01.01

Pénzre, szerencsére, szerelemre vágynak az emberek, amit különböző hagyományok és babonák betartásával igyekeznek megteremteni maguknak az új esztendőre.

Dal 2020 - Csúcsot döntött a jelentkezők száma

2019.12.20

Új zsűritagokkal és műsorvezetővel indul a dalválasztó új évada februárban, amelyre rekordszámú produkció érkezett, több mint 500-an jelentkeztek - hangzott el szerdán az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! közös műsorában.

Paksi lány lett Fehérvár Hangja

2019.12.11

Kovács Aliz lett idén Fehérvár Hangja. Az ötödik alkalommal meghirdetett zenei tehetségkutatóra félszázan jelentkeztek. A Fehérvári Civil Központban tartott döntőben tizenkét versenyző közül választotta legtehetségesebbnek a tizenhat esztendős paksi lányt a szakmai zsűri.

Január közepéig lehet jelentkezni a kárpát-medencei Hungarikum vetélkedőre

2019.12.04

Január közepéig jelentkezhetnek a Kárpát-medencei általános iskolák 7. és 8. osztályos, valamint a középfokú oktatási intézmények 9. osztályos diákjai és felkészítő tanáraik a Hungarikum vetélkedőre - közölte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja az MTI-vel.

Bukovinai nap a Hagyományok Házában

2019.11.16

A bukovinai székelyek hazatérésének 75. évfordulója alkalmából bukovinai napot tartanak november 23-án a Hagyományok Házában.

Tizenkilenc megye 19 települése a januári Pajtaszínházi Szemlén

2019.10.31

Tizenkilenc megye 19 települése képviselteti magát a januári Pajtaszínházi Szemlén, amelyen immár ötödik alkalommal mutatkozhatnak be a vidéki színházi körök, csoportok, amatőr társulatok - mondta el Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora szerdán az M1 aktuális csatornán.

Héttorony Fesztivál - Világ- és népzenei fesztivál Makovecz Imre házaiban

2019.10.21

Többségében Makovecz Imre által tervezett épületek adnak otthont Kárpát-medence-szerte a Héttorony Fesztivál világ- és népzenei koncertjeinek, építészeti kiállításainak, konferenciáinak és egyéb programjainak november 8. és 20. között.

Új arculatot kapott a 15 éves Kultura.hu portál

2019.10.08

A honlap tematikájában felöleli a teljes kulturális spektrumot.

Új kötet jelenik meg Pákolitz István születésének századik évfordulóján

2019.09.18

Új kötetet jelentet meg a paksi Pákolitz István Városi Könyvtár a névadó költő születésének századik évfordulója alkalmából, a könyvet szerdán mutatják be a paksi Múzeum-kertben.

Rocktörténeti beszélgetéseket indít a szekszárdi Wosinsky múzeum

2019.09.06

Rocktörténeti beszélgetéssorozatot indít ősszel a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum, az intézmény emellett folytatja Múzeumi esték című, népszerű előadásait is.

Seleljo Alexandra kapta meg Bonyhád elismerését

2019.08.24

Seleljo Alexandra, a Bartók Béla Zeneiskola tanára az idei Merész Konrád-díjas példaértékű munkáját, kimagasló korrepetitori tevékenységét elismerve.

Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál lesz Pakson

2019.08.14

Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál lesz Pakson 2019. augusztus 23-25. között. A programot azért hozta létre Kovács Zalán László tubaművész, hogy megmutassa a fúvós kultúra értékeit.

Árpád-kori templom maradványait tárták fel Kisszékelyben

2019.08.07

Árpád-kori templom maradványait tárták fel régészek a Tolna megyei Kisszékelyben, az épület érdekessége, hogy túlélte a török hódoltság másfél évszázadát, és a magyar hívek a 19. század elejéig megőrizték.

Másképp – Miklósa Erika koncertezik Pakson

2019.07.08

A latinos dallamok és a dzsessz világába hívja klasszikus kalandozásra az érdeklődőket Miklósa Erika operaénekes szabadtéri koncertjére az Erzsébet Nagy Szálloda előtti térre. A Másképp című esten a művésznő kedvenc dalait énekli saját stílusában, izgalmas hangszerelésben a Quartett Escualo és Harazdy Miklós zongoraművész közreműködésével.

Hetvenhét éve szabadult el a pokol a Don mentén

2020.01.13

A doni áttörés 77. évfordulója alkalmából koszorúzással egybekötött kegyeleti megemlékezést tartott a II. világháborús emlékműnél a szekszárdi önkormányzat, a Magyar Nemzetőrség Tolna Megyei Szervezete és a Babits Mihály Kulturális Központ.

Az Oscar-díj szűkített listáján Tóth Barnabás Akik maradtak című filmje

2019.12.27

Tóth Barnabás Akik maradtak című alkotása egy nagyon szép film, amely rólunk szól, ennek révén közelebb kerülhetünk magunkhoz és a világ is megismerhet minket - mondta Káel Csaba filmügyi kormánybiztos az M1 aktuális csatornán szerda este.

Elkészültek a 2020-as Balassi-kardok

2019.12.19

A magyar alapítású nemzetközi irodalmi díj megtestesítője, az 1997-ben alapított Balassi Bálint-emlékkard a 24. alkalommal készült el.

Fölszállott a páva - A második középdöntővel folytatódik a műsor pénteken

2019.12.11

A második középdöntővel folytatódik a Fölszállott a páva idei gyerekévada, péntek este ismét tizenkét produkciót láthatnak a nézők, akik a szabadkártya sorsáról is dönthetnek.

Megkezdődik a paksi advent programsorozat

2019.11.25

Megkezdődik a paksi advent programsorozat december 1-jén a városháza előtti téren, ahova december 22-ig várják különböző programokra és vásárba az érdeklődőket.

Tizenkét zenekar mutatkozott be a paksi fesztiválon

2019.11.12

Huszonkettedszer rendezték meg az Öröm a zene Paksi Országos Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztivált.

Kiosztották a 19. Kaleidoszkóp VersFesztivál díjait

2019.10.21

A Varidance Társulat Verslábak, ha táncolnak című költészeti táncshow-ja és az E-mancik Társulat négy színésznőjének Verslábak neccharisnyában című kortárs női darabja megosztva nyerte el a legjobb verssszínházi produkciónak járó díjat a 19. Kaleidoszkóp VersFesztiválon - közölte a Váci Dunakanyar Színház hétfőn az MTI-vel.

Egyiptomi hét a Paksi Városi Múzeumban

2019.10.16

Egyiptomi hetet tartanak a Paksi Városi Múzeumban, a program keddi állomásán a diákok a Nílusmenti kultúrával ismerkedhettek.

Bukovinai székelyek búcsúját tartották Kismányokon

2019.10.05

Harminc év után a bukovinai székelyek kultúrája erősebb, mint valaha - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton a Tolna megyei Kismányokon, a Magyarok Nagyasszonya templom jubileumi ünnepségén.

Megkezdődtek a Szekszárdi Szüreti Napok

2019.09.13

Megkezdődtek a Szekszárdi Szüreti Napok, a vasárnapig tartó programsorozatot pénteken Varga Judit igazságügyi miniszter nyitotta meg ünnepélyesen.

Már németül is olvasható a tolnai receptkönyv

2019.09.02

Megjelent a 2016-ban kiadott tolnai receptkönyv, a „Minden ízében tolnai – 33 plusz 3 és egy ráadás recept a sárgalábúak városából” című kiadvány német nyelvű változata.

Szóló népdaléneklési versenyt rendez a bukovinai székelyek szövetsége

2019.08.20

Szóló népdaléneklési versenyt rendez a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége Bonyhádon, a verseny célja az archaikus bukovinai népdalkincs továbbéltetése.

Augusztusban országszerte várja a közönséget az OrgonaPont sorozat

2019.08.09

Az ország 23 városában 31 koncerttel várja augusztusban a közönséget az OrgonaPont sorozat a Filharmónia Magyarország szervezésében - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki adásában.

Először rendezik meg az Orgonák éjszakáját szombaton

2019.07.16

Első alkalommal rendezi meg Orgonák éjszakája elnevezésű országos zenei programsorozatot szombaton a Filharmónia Magyarország, amelynek keretében a többi között orgonatörténeti előadásokat, hangszerbemutatót és mini orgonakoncerteket is tartanak.

Dokumentumfilm készül a bukovinai székelyek történetéről

2019.07.04

Maroknyi székely címmel újabb dokumentumfilm készül a bukovinai székelyek történetéről Bonyhádon: a film bemutatja a népcsoport kényszerű vándorlását Madéfalvától a Dél-Dunántúlig, és megszólaltatja az 1944-es Magyarországra menekülés még élő résztvevőit.