2024.04.20, Szombat
Állatmenhely és ebrendészeti telep épül Pakson
Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Állatmenhely és ebrendészeti telep épül Pakson

telepaks.net

2019.09.13. 20:39

A létesítmény helyét hosszú előkészületek és lakossági egyeztetések után sikerült felelősséggel kijelölnünk.

Hirdetés

– Azért is nagy jelentőségű a mai nap az önkormányzat és minden jó érzésű ember számára, mert egy modern, a mai állattartás szabályainak mindenben megfelelő állatmenhelyet sikerül hamarosan, legnagyobb részben önkormányzati forrásból megépítenünk. A beruházásra nagy szükség van – emelte ki az ünnepélyes alapkőletételen Szabó Péter polgármester. Szavai szerint 10 ezer négyzetméteren, 250 kutyának és kisállatnak biztosítanak elhelyezést a 21. századi követelményeknek megfelelő létesítményben, ahol az állatok ivartalanítását is el lehet majd végezni a helyszínen. A paksi Állatmenhely és Ebrendészeti telep alapkövét szeptember 12-én helyezte el Szabó Péter polgármester, Süli János, a paksi atomerőmű tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter és Dr. Nagy István agrárminiszter.

A Pakson jelenleg működő – a Váczikai Cerberus Alapítvány által üzemeltetett – állatmenhely erősen túlterhelt és nem felel meg a kor követelményeinek. Ezért vált szükségessé a városban egy új, önkormányzati tulajdonban lévő állatmenhely létesítése.

Süli János miniszter szerint az új telepen elhelyezett kutyák nem okoznak majd gondot a lakosságnak. – Olyan menhely lesz ez, ahol méltó módon helyezik el a kutyákat, ezért a lakosságnak nem okoznak majd gondot úgy, mint a jelenlegi szőlőterületen, ahol ki tudtak szaladni az úttestre, ahol előfordult, hogy balesetet okoztak – fogalmazott Süli János tárca nélküli miniszter.

Dr. Nagy István agrárminiszter szerint ez a beruházás országosan is példamutató. – Még sok ilyen előremutató városfejlesztési beruházást kívánok a városnak, amellyel ráadásul nemcsak élhetőbb környezetet biztosítanak, hanem még a kóbor kutyáknak is megfelelő menedéket nyújtanak. Azt remélem, hogy ezentúl ez a paksi beruházás például szolgál minden más önkormányzat számára, hogy a 21. században hogyan kell felelős állattartásról, felelős állatvédelemről gondoskodni. Külön gratulálok ehhez és azt kívánom, hogy minél több követőre találjon ez a paksi példa – hangsúlyozta.

A Hegyespusztán megvalósuló beruházás első ütemében a menhely külső kerítésének építése várhatóan heteken belül megkezdődik. A második ütem két fő egységből áll majd, az egyik rész a kutyamenhely, mely hagyományos, falazott szerkezetű főépület lesz szociális és gazdasági blokkal, konténerraktárakkal kiegészítve, külön kennelekkel, futtatókkal a kistestű és nagy testű kutyáknak. A másik részen az ebrendészeti feladatokat ellátó telep kap majd helyet, ahol műtővel felszerelt állatorvosi rendelőt is kialakítanak. A két létesítménynek egymástól független bejárata lesz. A két telepet kerítés választja majd el egymástól és a tervek szerint csak egy közös összekötő helyiségük lesz.

AktuálisállatmenhelyTolna megyePaks