2024.03.29, Péntek
Új kötet jelenik meg Pákolitz István születésének századik évfordulóján
napiujsag.hu

Új kötet jelenik meg Pákolitz István születésének századik évfordulóján

mti

2019.09.18. 12:44

Új kötetet jelentet meg a paksi Pákolitz István Városi Könyvtár a névadó költő születésének századik évfordulója alkalmából, a könyvet szerdán mutatják be a paksi Múzeum-kertben.

Hirdetés

A paksi születésű Pákolitz István pécsi költőként tett szert országos hírnévre, de fontosnak érezte a szülőföldhöz való kötődését, őrizte kapcsolatait - mondta Kernné Magda Irén szerkesztő az MTI-nek. Hozzátette: szinte minden korábbi kötetében található olyan mű, amely a gyermekkorhoz, Pakshoz köthető.

Az Itthon című, 130 oldalas könyv nem csak az önálló kötetek anyagából válogat, olvasható benne egykori iskolájának centenáriumán elmondott beszéde és az 1956-os forradalom idején, a Dunántúli Naplóban megjelent, Mezsgyekő című verse is. A költeményt Pákolitz akkor sem vette fel saját köteteibe, amikor már lehetőség nyílt volna rá - mondta a szerkesztő.

A verseket, kisprózákat életrajz, szakirodalmi jegyzék, forráshelyek és fotómelléklet egészíti ki.

Az évforduló alkalmából szerdán megkoszorúzzák a költőnek a paksi múzeum udvarán álló mellszobrát, és átadják a megújult Pákolitz-emlékszobát, amelyben egykori dolgozószobáját rekonstruálták.

Pákolitz István költő, műfordító 1919. szeptember 18-án született Pakson. 1968-tól 1980-ig szerkesztette, majd vezette a Jelenkor című folyóiratot. Verseskötetei 1958-tól jelentek meg, 1963-ban József Attila-díjat kapott. A paksi városi könyvtár 2003-ban választotta névadójának. Halála után özvegye Paksnak adományozta a költő irodalmi és személyes hagyatékát.

KultúraPakspécsPákolitz István