2024.06.21, Péntek

Befejeződött az új szekszárdi vízbázis kiépítése

2015.12.02. 11:56

Befejeződött az új szekszárdi ivóvízbázis kiépítése, amelyet több mint hatmilliárd forintos beruházással valósított meg a tolnai megyeszékhely önkormányzata.

    A projekt zárórendezvényén Ács Rezső (Fidesz-KDNP), a város polgármestere elmondta: a Környezet és Energia Operatív Program 5,1 milliárd és a Belügyminisztérium önerő alapjának 1,1 milliárd forintos támogatásával épült vízbázis évtizedekre egészséges ivóvizet biztosít Szekszárdnak. Emlékeztetett arra, hogy a fejlesztésre azért volt szükség, mert a korábbi ivóvízkutakat ipari eredetű szennyezés veszélyeztette, amely három-öt éven belül elérte volna a víznyerő helyeket.
A 2012-ben indult projekt keretében a faddi Duna-parton nyolc parti szűrésű kutat fúrtak, Bogyiszlón új tisztítóművet építettek, és felújították a szekszárdi tisztító üzemet is. A Dunától közel húsz kilométernyi távvezetéken juttatják el az ivóvizet Szekszárdra. A 35 ezer lakosú város ellátására átlagosan napi hétezer, maximálisan tízezer köbméternyi termelő kapacitást építettek ki. A kivitelező Duna Aszfalt Kft. október 22-én fejezte be a munkát, a létesítmények műszaki átadása november 19-én zárult le.
A Duna-parti kutak az eddig üzemelő Sió-parti vízbázist váltják ki, amelyet becslések szerint öt éven belül érhet el a talajban lévő diklór-etilén, amelyet a jelenleg ismert műszaki megoldásokkal nem lehet teljesen eltávolítani az érintett kutak vizéből. A szennyeződést 1993-ban a már lezárt, lőtéri vízbázis területén tárták fel. A káros anyag a korábban ott működött ipari üzemek tevékenysége következtében kerülhetett a talajba.

Forrás: MTI

Fotó: http://szekszard-vizbazis.hu/

Galéria