2024.03.29, Péntek
Jövő héten már Tamásiban is elindul a szúnyoggyérítés
Kép: illusztráció

Jövő héten már Tamásiban is elindul a szúnyoggyérítés

katasztrofavedelem.hu

2017.06.02. 16:07

2017. június 1-én elindult az országos szúnyoggyérítési program. A második heti ütemterv szerint Tamásiban június 7-én kerül sor a szúnyoggyérítésre.

Hirdetés

Az elmúlt hetek esős időjárása miatt több helyen is megindult a szúnyogok fejlődése. A Szigetközben már jelentős szúnyogártalomról lehet beszélni, ezért június 1-től Mosonmagyaróvár és Győr térségében kiterjedt szúnyoggyérítést végeznek. Légi és földi módszer együttes alkalmazásával kezdik a vérszívók elleni védekezést, kiegészítésül pedig megkezdik a tenyészőhelyeken a lárvák biológiai gyérítését is. A turisztikai régiók közül elsőként a Tisza-tó körüli településeken végeznek légi védekezést.

A központi szúnyoggyérítési programot a katasztrófavédelem irányítja, a szúnyoggyérítés éppen aktuális heti ütemterve folyamatosan elérhető lesz a katasztrófavédelem honlapján.

Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, továbbá idén is van lehetőségük jelezni a katasztrófavédelem megyei ügyfélszolgálatai felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A szakemberek folyamatosan mérik a szúnyogok egyedszámát, és ha szükségessé válik, a következő hetekben elrendelik a szúnyoggyérítést ott, ahol a helyzet ezt indokolja.

A katasztrófavédelem kiemelt figyelmet fordít a méhészek megfelelő tájékoztatására, hiszen az állatok védelme miatt fontos, hogy időben értesítést kapjanak a munkálatok helyszíneiről és időpontjairól. A légi szúnyoggyérítés az esti órákban zajlik majd, a földi pedig naplementekor kezdődik. A munka így a leghatékonyabb és így jelenti a legkisebb kockázatot a méhekre. A felhasznált irtószerek használatát az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezi, az emberekre háziállatokra, melegvérű élőlényekre teljesen veszélytelen.

 

Forrás: katasztrofavedelem.hu

AktuálisKatasztrófavédelemTamási2017szúnyoggyérítés