2023.10.01, Vasárnap

Katasztrófavédelmi továbbképzés az atomerőműben

2016.03.16. 10:43

Regionális továbbképzést tartott a Tolna, Fejér és Bács-Kiskun megyei járási hivatalok vezetői és helyetteseik számára  az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatala.

Hirdetés

Regionális továbbképzést tartott a Tolna, Fejér és Bács-Kiskun megyei járási hivatalok vezetői és helyetteseik számára  az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatala múlt héten, a Paksi Atomerőmű Látogatóközpontjában.


Az egyes járási hivatalok vezetői egyben a helyi védelmi bizottság elnökei is, amely bizottság a veszélyhelyzetek során a helyi védekezést és a lakosság védelmét szervezi. A szervezők, az elnökök és helyetteseik ezért egy aktuális katasztrófavédelmi, polgári védelmi, valamint honvédelmi tájékoztatáson vehettek részt csütörtök délelőtt.

Elsőként dr. Horváth Kálmán, Tolna megye kormánymegbízottja köszöntötte a továbbképzés résztvevőit, és örömét fejezte ki, hogy Tolna megye adhat otthont egy ilyen felkészítésnek, hiszen a Paksi Atomerőmű az országban egészen bizonyosan, de még világszínvonalon is egyedülálló. Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű vezérigazgatója is fontosnak tartja az ehhez hasonló rendezvényeket. Mint mondta, lényeges számukra a nyitottság, hiszen tapasztalataik szerint aki megismeri az erőművet, annak sokkal kézzelfoghatóvá válik az energiatermelés ezen formája.
A Paksi Atomerőmű működéséről és jövőképéről Bana János, balesetelhárítási vezető adott ízelítőt. 

Tolna megye az ország egyik legbiztonságosabb megyéje, a katasztrófavédelem beavatkozásait igénylő események száma évről évre csökken – derült dr. Balázs Gábor tű. ezredes megyei katasztrófavédelmi igazgató előadásából. A megyében több mint kétszázharmincezren élnek, köztük sokan kis lakosságszámú településen. Fontos azonban, hogy a 70 fő lélekszámú Murga lakói ugyanolyan biztonságban érezzék magukat, mint a több mint harmincezer lakosú megyeszékhelyen élők. Ennek érdekében a településeket katasztrófavédelmi osztályokba soroltuk, mintegy 25 kockázati tényező figyelembe vételével. Az igazgató szerint az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a katasztrófavédelem és a védelmi igazgatás szereplői között mára egy olyan gördülékeny együttműködés alakult ki, ami egyrészt garantálja a lakosság biztonságát, másrészt megkérdőjelezhetetlenné teszi a védelmi igazgatás intézményének létjogosultságát. 

Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő a katasztrófaveszély, veszélyhelyzet, kihirdetésének feltételeiről és a veszélyhelyzeti működésről tartott előadást.

Dr. Keszely László ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatalának megbízott főigazgató-helyettese a honvédelmi igazgatás hibrid hadviselésre, valamint a terrorizmusra és a tömeges migrációra adott lehetséges válaszait ismertette a továbbképzés résztvevőivel. 

 

forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Galéria

Helyi hírekKatasztrófavédelemTolnaPaksképzésfejárbács-kiskun