2024.02.22, Csütörtök
Felavatták az újiregi Büszkeségpontot
Fotó: Potápi Árpád János Facebook

Felavatták az újiregi Büszkeségpontot

mti

2017.07.15. 14:26

Potápi Árpád és a kevesebb mint ötszáz lelkes Tolna megyei település, Újireg polgármestere, Pethes József (független) leplezte le a faluháza mögött állított '56-os emlékművet.

Hirdetés

Kötelesség az '56-os hősök emlékének ápolása, mert a mai szabadság nekik köszönhető - mondta a Miniszterelnökség államtitkára az újiregi Büszkeségpont avatásán szombaton.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az 1956-os budapesti tüntetések hulláma október 26-án érkezett meg Tolna megyébe. Bonyhádon zajlott az első nagy tömegeket megmozgató tüntetés, majd számos településen voltak kisebb-nagyobb megmozdulások.

"A budapesti eseményektől távol is küzdött és kitartott a magyar nép" - mutatott rá.

Tolna megyében is voltak áldozatok, elítéltek, bebörtönöztek forradalmárokat. "Köszönettel és hálával tartozunk hősiességükért, hazaszeretetükért" - húzta alá Potápi Árpád, hangsúlyozva, hogy sohasem szabad elfeledni a 61 éve történteket. A Büszkeségpontok, köztük immár az újiregi is erre emlékeztet.

Pethes József polgármester megjegyezte, hogy nem helybeli hősöknek állítottak emléket, hiszen "Újireg nem vett részt az 1956-os eseményekben, nincs hőse". Az emlékművel azokra a magyar fiatalokra emlékeznek, akik "nemcsak a fővárosért, a vidéki városkért, hanem az egész országért vonultak harcba".

Az 1956-os hősöknek és az áldozatoknak emléket állító "Büszkeségpontot" Újireg önkormányzata az 1956-os Emlékév alkalmából meghirdetett pályázat jóvoltából, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával hozta létre.
 

Forrás: mti

AktuálisTolna megyeemlékévtörténelem1956-os forradalomÚjiregBüszkeségpont