2024.03.29, Péntek
Fejlesztési célokra érkezik újabb forrás Paksra
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Fejlesztési célokra érkezik újabb forrás Paksra

telepaks.net

2019.12.19. 15:14

Közel négymilliárd forint támogatást kap Magyarország kormányától Paks fejlesztési célokra, erről is szó volt a decemberi ülés után néhány nappal összehívott rendkívüli testületi-ülésen. Emellett tárgyalt a grémium arról is, hogy elkezdődik az új városi uszoda és élményfürdő tervezése.

Hirdetés

A Paks II. beruházással megnövekszik a lakosság száma Pakson, a szakemberek elhelyezéséhez bővíteni kell a lakásállományt amihez szükséges a teljes körű infrastruktúra felújítása, bővítése. A feladattal a PIP Közép-Dunamenti Térségfejlesztési Nonprofit Kft.-t bízta meg Süli János, a Paks II. beruházásért felelős miniszter. Elsőként a víziközmű-hálózat fejlesztési tervének elkészítése kezdődik, amihez 1,9 milliárd forint forrást biztosít a kormány. A támogatás igénybevételéhez szükséges volt, hogy a képviselő-testület elfogadja a megvalósítási javaslatcsomagot.

– Az atomerőmű beruházás kapcsán megnövekszik a kapacitásigény, tehát bővíteni kell a hálózatot, ugyanakkor a negyvenéves rendszer teljes felújításra is szorul. Jó hír, hogy a Péter utca alatt húzódó Sentab-vezetéket kicserélik a projektben, amelyben fejlesztik a szennyvíztisztító telepet, felújítják egyebek mellett a Bochegyi és Virág utcai magaslati tárolókat, a Dorogi úti vízműtelepet, tehát Paks teljes vízellátó és szennyvízellátó rendszerét, valamint a csapadékvíz elvezetési hálózatát. Mindennek tervezésére kapja a város ezt a közel kétmilliárd forintot – tájékoztatott Szabó Péter.

Szintén közel kétmilliárd forintot ad a kormány az erőmű-építéshez kapcsolódó fejlesztések tekintetében területvásárlásra az új városközpont kialakításához, valamint a Magyar Közút NZRt. tehermentesítő út mellé költöztetéséhez, helyén a tervezett integrált katasztrófavédelmi és igazgatási központ épül fel, mindemellett tanulmány készítésére a tervezett új városi sportlétesítmények – uszoda, sportcsarnok, jégcsarnok – megvalósíthatóságáról, fenntarthatóságáráról, valamint területvásárlásra lakóterület kialakításához a Pollack Mihály utcától északra. A sorrend egyben prioritást is jelöl.

– Az új városközpont a Táncsics Mihály utca és az egykori konzervgyár területére tervezett, olyan közfunkciók ellátását végző intézmények kapnának itt helyet, melyek megkönnyítenék a városban lakók életét, a város működését. Az önkormányzat által kiírt városrendezési ötletpályázat révén a fejlesztési tervek rendelkezésre állnak, a terület tulajdonviszonyainak rendezése szükséges a projekt indításához. A tulajdonviszonyok rendezése idén elkezdődött, az újabb támogatásnak köszönhetően ezt folytathatjuk független igazságügyi ingatlanbecslő bevonásával. Ha a folyamat végére érünk, elkezdhetjük a látványos munkát, az integrált katasztrófavédelmi központ mellé elkészülhetnek az új kulturális, oktatási és igazgatási intézmények – fogalmazott.

Külön napirendként döntöttek az új városi uszoda és élményfürdő építéséhez szükséges engedélyezési tervek elkészíttetéséről, amivel a Paksi Fejlesztési és Vagyongazdálkodási Zrt.-t (PFV Zrt.) bízták meg. A polgármester elmondta, hogy 2018-ban már készült egy megvalósíthatósági tanulmány, ami alapján a PFV Zrt. elkészíttette a tervezési programot. Ahhoz, hogy a közbeszerzési eljárásokat megindíthassák elengedhetetlen a kiviteli terveket megalapozó engedélyezési tervdokumentáció elkészíttetése.

– A képviselő-testület 24. 954 milliárd forint főösszeggel fogadta el 2019 februárjában Paks idei költségvetését. Ebben benne van a 8 milliárd 17 millió forint kormányzati támogatás, valamint közel 2 milliárd forint értékben az európai uniós pályázati támogatások, amelyek nélkül a főösszeg 14 milliárd 333 millió forint volt. Ténylegesen tehát ebből működtettük biztonságosan, a korábbi magas szakmai színvonalon a városi intézményeket, finanszíroztuk a városüzemeltetést és láttunk el a kötelezőkön túl nagyszámú önként vállalt feladatot – mondta el újságírói kérdésre Paks polgármestere. Hozzátette, az adóbevétel 6 milliárd forint volt, aminek majdnem nyolcvan százalékát az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által fizetett iparűzési-, építmény-, és telekadó tette ki. Beruházásokra és felújításokra 2.5-3 milliárd forintot tudtunk fordítani, ami nagyon jelentős összeg – hangsúlyozta. A korábban kapott nyolcmilliárd forint kormányzati támogatással 2020. december 31-ig kell elszámolnunk, az ebből megvalósuló fejlesztések teljesítésével időarányosan jól állunk, hiszen elkészült az Anna utca,valamint az Ősz és Völgy utcák faltól-falig felújítása, átadtuk a korszerűsített Gesztenyés utcai szakaszt, zajlik a lakótelepi központi park és a Kurcsatov úti tömbbelső felújítása, a Kömlődi utca rekonstrukciója és heteken belül elindul a Vácika utcai útépítés is. A mostani négymilliárd forintos támogatásból is újabb fontos fejlesztéseket tudunk megvalósítani – összegzett Szabó Péter.

GazdaságPaksTolna megyeuszodafejlesztés