2024.07.21, Vasárnap
Planet 2021 - Süli János: atomenergia nélkül nincs zöld jövő és alacsony rezsi
Illusztráció, pixabay.com

Planet 2021 - Süli János: atomenergia nélkül nincs zöld jövő és alacsony rezsi

MTI

2021.12.01. 18:02

Az elmúlt hetekben indult a Paks II. reaktortartályainak engedélyezése, miközben a felvonulási területen már zajlik a kiszolgáló épületek kivitelezése, a leendő blokkok helyszínén pedig megkezdődtek a résfal- és a talajmegerősítés tesztek munkálatai.

Atomenergia nélkül nincs klímavédelem, nincs zöld jövő és nincs alacsony rezsi - hangsúlyozta Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának létesítéséért felelős tárca nélküli miniszter a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón tartott előadásában szerdán.

A magyar kormány célja, hogy olyan, a kor legszigorúbb elvárásainak megfelelő, kiváló műszaki színvonalú, biztonságosan működő két új blokk épüljön fel Pakson, amely évtizedeken át hozzá tud járulni Magyarország szén-dioxid-mentes villamosenergia-ellátásához

- fejtette ki.

A magyar kormány felelősen járt el, amikor úgy döntött, hogy a megújuló energiaforrások mellett hosszú távon épít az atomenergiára, hiszen csak így lehet érvényesíteni az ellátásbiztonsági szempontokat - jelentette ki Süli János. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország áramigényének harmadát a paksi atomerőműben állítják elő.

A tárca nélküli miniszter felidézte: azzal, hogy a visegrádi országok kiállnak az atomenergia alkalmazása mellett, fenntartható utat választottak. Ezt az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának (UNECE) tanulmánya is alátámasztja, amely az atomenergiát jelöli meg a leginkább klímabarát energiaforrásként. Számításaik szerint az atomenergia szén-dioxid-kibocsátása, földterület- és nyersanyagszükséglete még a megújuló energiaforrásokénál is alacsonyabb - jelezte.

Magyarország elkötelezett az atomenergia alkalmazása mellett - hangsúlyozta Süli János. Előadásában elmondta: az Európai Unió országaiban egyre nagyobb terhet ró a lakosságra a növekvő rezsiköltség, az uniós tagállamok közül ugyanakkor Magyarországon a legalacsonyabb a lakossági áramár. Pontosan a harmada annak az összegnek, amennyit Berlinben egy fogyasztó fizet - tette hozzá.

Süli János kitért arra is, hogy a fővállalkozó Roszatom technológiája lehetővé teszi, hogy a legszigorúbb nemzetközi előírásokkal összhangban valósuljon meg a Paks II. projekt.

Ismertette: Paks II. már rendelkezik jogerős környezetvédelmi engedéllyel és telephelyengedéllyel, folyamatban van a létesítési engedély elbírálása.

Az elmúlt hetekben indult a reaktortartályok engedélyezése, miközben a felvonulási területen már zajlik a kiszolgáló épületek kivitelezése, a leendő blokkok helyszínén pedig megkezdődtek a résfal- és a talajmegerősítés tesztek munkálatai.

Az atomerőmű megépítése rendkívül komplex folyamat, de megéri, stratégiai, pénzügyi és klímavédelmi szempontból egyaránt - fogalmazott a tárca nélküli miniszter.

AktuálisPaksPaks II. atomenergiaexpo