2022.07.04, Hétfő
Új gépjárművek érkeztek Tolna megyébe
tolna.katasztrofavedelem.hu

Új gépjárművek érkeztek Tolna megyébe

tolna.katasztrofavedelem.hu

2020.07.15. 20:30

A Tolna megyébe érkezett gépjárművek bemutatása céljából, 2020.07.15-én, a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság épülete előtt rendezett ünnepségen részt Dr. Balázs Gábor tű. ezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Dr. Bozsolik Róbert, Bátaszék polgármestere.

Hirdetés

A Tolna megyei ünnepséget megelőzően Budapesten, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság épülete előtt Dr. Kontrát Károly miniszterhelyettes úr, parlamenti államtitkár és Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, főigazgató ünnepélyes kereteket között új gépjárművek kulcsát adta át a Bátaszéki Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére. 

Dr. Balázs Gábor tű. ezredes köszöntőjét követően Greksa Attila tű. alezredes, a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője bemutatta a pályázaton elnyert gépjárműveket.

A Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság A KEHOP 1.6.0-15-2016-00020 azonosító számú, az „Erdőtüzek oltására alkalmas gépjárművek és vízszállító gépjárművek rendszerbe állítása” című projekt keretében erdőtüzek oltására alkalmas gyorsbeavatkozó Volkswagen Amarok terepjáróval gazdagodott.  A duplafülkés erdőtüzes gyorsbeavatkozó gépjármű a tűzoltóság többcélú beavatkozó eszköze. Alkalmas egy csökkentett létszámú raj szállítására, és önállóan beavatkozó járműként is bevethető, elsősorban az erdőtüzek oltásakor. Alkalmas arra, hogy nehéz terepen, kis intenzitású tüzeknél a beavatkozó állományt és a szükséges kéziszerszámokat, oltóberendezéseket, valamint a szükséges oltóanyagot a kárhelyszínre szállítsa. A járműre telepített, önálló motorral meghajtott magasnyomású oltóberendezés a kis cseppméretben előállított oltóanyaggal hatékonyan oltja a kis intenzitással égő szilárd anyagokat. A mobil, valamint kézi EDR-rádiót szintén a projekt keretében telepítették a gépjárműbe. A jármű 3 ezer köbcentiméteres hengerűrtartalommal, 150 kilowattos hajtómotorral és összkerékmeghajtással rendelkezik, kapcsolható hátsó differenciálzárral, motor- és hajtásláncvédő-lemezzel, 5 tonna névleges teherbírású csörlővel és vonóhoroggal felszerelt. Az utastér ötszemélyes.

A Gemenc Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat egy duplakabinos Ford Ranger gépjárművel gazdagodott. A katasztrófavédelem megyei műveleti szolgálata a nagyobb, összetettebb káresemények felszámolását irányítja, illetve felügyeli és ellenőrzi a beavatkozásokat. Ez amellett, hogy fokozza a hatékonyságot, az állomány biztonságát erősíti. Ehhez a munkához nélkülözhetetlen a megfelelő jármű és felszerelés. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság saját költségvetéséből a tűzoltási, műszaki mentési, tűzvizsgálati és hatósági tevékenység végzése érdekében 8 Ford Ranger ICA2 duplakabinos XLT AWD 2.0L TDCi (170 lóerő) gépjárművet szerzett be, melyből egy Tolna megyébe érlkezett. A gépkocsi málhaterét a BM Heros Zrt. építette ki, a felépítmény kialakításához és a málhafelszerelések beszerzéséhez szükséges forrást a Generáli Biztosító Zrt. biztosította. A jármű Ford Ranger alvázra épül, 2.0L TDCi 125 kilowatt (170 lóerő) teljesítményű motorral szerelték fel, összkerék-meghajtású, az utastér öt személyes, önsúlya 2 219, össztömege pedig 3 270 kilogramm. A gépjármű parkoló radarral, eseményrögzítő kamerával, EDR rádióval, vonóhoroggal és korszerű megkülönböztető fény- és hangjelzéssel ellátott.  A jármű málhaterében helyezhetőek el a szükséges eszközök, például a légzőkészülék, tűzvizsgálati helyszín dokumentálásához szükséges felszerelések, LED-es kézilámpák, gázérzékelő műszer, lézeres távmérő, hőkamera.

A Bátaszéki Önkéntes Tűzoltó Egyesület, mint a Cikádor Mentőszervezet egy új, Volkswagen Amarok típusú terepjáróval gazdagodott.  A KEHOP 1.6.0-15-2016-00021 azonosító számú, az „Európai Unió polgári védelmi komplex modulok létrehozása, fejlesztése” nevű projekt keretében beszerzett jármű logisztikai, árvíz- és lakosságvédelmi, valamint vezetési irányítási gépjármű platója gyári kialakítású, merev szerkezetű, kihúzható raktértálcával, alumínium tárolórendszerrel, valamint zárható, merev szerkezetű platófedéllel rendelkezik. A málhaeszközök között egyebek mellett áramfejlesztő, védőruha, hőkamera, egészségügyi készlet, különböző erdőtűzoltó és árvízvédelmi eszközök találhatóak. A jármű ugyanazokkal a műszaki paraméterekkel rendelkezik, mint az erdőtüzes gyorsbeavatkozó járművek.

AktuálisTolna megyegépjárműparkfejlesztésKatasztrófavédelem