2024.04.26, Péntek
Új épületbe költözött a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
tolna.katasztrofavedelem.hu

Új épületbe költözött a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

tolna.katasztrofavedelem.hu

2019.02.11. 12:18

Bartók Péter tű. ezredes, dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott és dr. Balázs Gábor tű. ezredes vágta át a nemzeti színű szalagot a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ma átadott új irodaépületén.

Hirdetés

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál még 2013-ban született meg a döntés arról, hogy forrást biztosít a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság új épületben történő elhelyezésére. A beruházást az tette szükségessé, hogy a Mikes utcai épület szűkössé vált az ott elhelyezett igazgatóság, a szekszárdi katasztrófavédelmi kirendeltség és a szekszárdi hivatásos tűzoltó-parancsnokság számára.

Az új ingatlan a város lakói által volt „SZÜV”-ként emlegetett Wesselényi utcai épület, ami a Nemzeti Vagyonkezelőtől került a BM OKF kezelésébe. Bartók Péter tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettesének ünnepi beszédéből kiderült, hogy a több mint 400 millió forintos összköltségű felújítást a BM OKF teljes egészében önerőből finanszírozta, a munkálatokat szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2018. február 8-án kezdte meg a kivitelező. A felújítás során az összes nyílászáró, valamint a belső ajtók, a hideg- és meleg burkolatok cseréje is megtörtént, az épület teljes külső szigetelést kapott, a hűtést-fűtést pedig 62 napelemmel kiegészített korszerű berendezés látja el, így egy energetikailag és funkcionális értelemben is hatékonyan működtethető épület jött létre. A főigazgató-helyettes elmondta, hogy ez az épület a szervezet innovációba vetett hitét is kifejezi, illeszkedik abba a megújulási folyamatba, amelyet laktanya beruházások, gépjármű- és különféle eszközbeszerzések, rendszerfejlesztések sora fémjelez, hozzájárulva Magyarország biztonságához.

Dr. Horváth Kálmán, Tolna megye Kormánymegbízottja a megyei védelmi bizottság elnökeként örömét fejezte ki az új épület birtokba vételével kapcsolatban. Mint elmondta, a Mikes utcai laktanya az 1950-es években épült, azóta gyakorlatilag nagyobb beruházást nem hajtottak végre rajta, így az mind esztétikailag, mind energetikailag megérett egy alapos felújításra, hiszen a meglévő építészeti megoldások nem felelnek meg a mai kor követelményeinek, ezzel jelentős terhet róva mind a költségvetésre, mind a környezetre.

A kormánymegbízott köszöntőjét követően az országos gazdasági főigazgató-helyettessel és a megyei igazgatóval közösen átvágták a bejárat előtt kifeszített nemzeti színű szalagot, mely után a történelmi egyházak képviselői megáldották, illetve megszentelték a megújult laktanyát. A Szekszárdi Tűzoltó Zenekar előadásában elhangzott Szózatot követően az így már nemcsak szimbolikusan, hanem ténylegesen is átadott épületet végül a vendégek megtekintették.

Az új épület a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság székhelye, illetve a későbbiekben az iparbiztonsági informatikai központ is itt kerül kialakításra. A Wesselényi utcai épületben találhatóak az igazgatási feladatokat végző funkcionális területek, a humán, a gazdasági szakterület és a hivatal, valamint a szakmai szervezetek megyei vezetői. A helyi szervezetek, azaz a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság továbbra is a Mikes utcai épületben található. Ez azt is jelenti, hogy a tűzoltói vonulások továbbra is innen történnek. A Mikes utcai laktanya felújításához a központi költségvetés mintegy 250 millió forinttal járul hozzá, Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata pedig 10 millió forint támogatást nyújt az előttünk álló esztendőben annak érdekében, hogy a szekszárdi tűzoltók méltó körülmények között szolgálhassák a város és környéke lakóinak biztonságát.

Galéria

AktuálisTolna megyeberuházásTolna Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságSZÜV