2024.03.29, Péntek
Csiky Tibor és Hencze Tamás műveiből nyílik kiállítás Pakson
Paksi Képtár. Fotó: Babai István/Paksi Hírnök archív

Csiky Tibor és Hencze Tamás műveiből nyílik kiállítás Pakson

MTI

2019.03.21. 17:00

A magyar neoavantgárd két klasszikusának, Csiky Tibor szobrásznak és Hencze Tamás festőnek az alkotásaiból rendez kiállítást a Paksi Képtár szombaton.

Hirdetés

A Harmonia structuralis című, május 19-ig látható tárlat azt mutatja be, hogy a két alkotó hogyan jelenítette meg műveiben a struktúra fogalmát az 1960-as években.

A kiállítás Csiky 20, 1964 és 1971 között, egzóta fából készült domborművét, valamint Hencze 40, túlnyomórészt nyomdafestékkel festett kompozícióját vonultatja fel az 1960-as és a 2000-es évekből - mondta Hajdu István kurátor az MTI-nek.

A két hagyatékból olyan munkákat is bemutatnak, amelyek kiállításon még nem szerepeltek - tette hozzá.

Az idén harminc éve elhunyt Csiky Tibor (1932-1989) és a tavaly meghalt Hencze Tamás (1938-2018) nemcsak kollégák, a magyar avantgárd képzőművészet harmadik generációjának kiváló képviselői, hanem barátok is voltak.

Pályájuk egy szakaszán - a hatvanas évek közepétől hat-hét éven át - stiláris szempontból és a koncepciót illetően is párhuzamos, a látvány szintjén pedig gyakran egymással érintkező utat jártak be, melynek irányát a struktúra képi megjelenítésének szándéka adta - írta a kiállításról a művészettörténész.

A tárlat alkalmából a kortárs galéria több mint nyolcvan képpel illusztrált kötetet jelentet meg a két művész párhuzamos életrajzával.
 

KultúrakiállításTolna megyePaksPaksi KéptárHencze TamásavantgárdCsiky TiborHarmonia structuralis