2024.04.29, Hétfő
Mezőgazdasági összeírást végez a KSH Pakson
Illusztráció, unsplash.com

Mezőgazdasági összeírást végez a KSH Pakson

paks.hu

2023.11.18. 10:00

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatja a lakosságot, hogy Pakson mezőgazdasági összeírást végez „Egyéni gazdaságok decemberi összeírása, 2023” elnevezéssel. Az adatfelvétel Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) szerinti nyilvántartási száma 2219.

Hirdetés

A minta a tízévenkénti Agrárcenzus, illetve a két cenzus között 3-4 évente megtartott gazdaságszerkezeti összeírást követően rotálódik, ennek megfelelően 2023-2025 között új mintával dolgoznak - írja a paks.hu.

Az adatfelvétel célja, hogy naprakész információkkal szolgáljon a hazai és a nemzetközi döntéshozók, a gazdálkodók számára, továbbá az uniós adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez szükséges információkat biztosítsa, amihez az adatszolgáltatók részvételükkel és a pontos adatszolgáltatással nagyban hozzájárulnak. A gazdáknak a növénytermesztésről, az állattenyésztésről, a mezőgazdasági tevékenységet végző munkaerőről, illetve a beruházásokkal és a termeléssel összefüggő ráfordításokkal kapcsolatban kell adatokat szolgáltatniuk. A felvétel nem teljes körű, a minta kiválasztása matematikai-statisztikai módszerrel történt, a válaszadás azonban az adatfelvételre kijelöltek számára kötelező.

Az adatszolgáltatói terhek mérséklése érdekében a 2020. évi Agrárcenzust követően a hivatal nagymértékben csökkentette az adatszolgáltatók számát és a kérdőív terjedelmét is, amit az adminisztratív adatforrások (pl. Magyar Államkincstár, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) információinak átvétele, illetve a kérdőíven előnyomtatva szereplő adminisztratív azonosítók ellenőrzése tesz lehetővé.

Valamennyi adatszolgáltatónak biztosítják a kérdőív online kitöltésének lehetőségét 2023. november 15. és 23. között, amely időszak alatt a számukra legalkalmasabb időpontban teljesíthetik adatszolgáltatási kötelezettségüket. Erről emailben vagy postai úton küldenek névre szóló tájékoztatást. A kérdőívet november 23-ig kitöltők között egy 100 ezer forint értékű vásárlási utalványt sorsolnak ki. Az önkitöltés lehetőségével nem élőket összeírók keresik fel személyesen 2023. november 24. és december 15. között.

Az összeírási munkát a KSH megbízásából a Statek Statisztikai Elemző Központ Kft. (Statek Kft.) alkalmazásában álló összeírók végzik, akik fényképes igazolványukat az adatfelvétel megkezdése előtt kötelesek felmutatni. A felvétel elektronikusan, a KSH által biztosított tableteken történik. Az összeírók nem a teljes települést, kizárólag csak a konkrét, címlistán szereplő címeket keresik fel. A korábbi gyakorlatnak megfelelően ennél az összeírásnál is szorgalmazzák az internetes kitöltés alkalmazását, ami az adatszolgáltatás gyors és kényelmes módja, továbbá a személyes kikérdezés mellett lehetővé teszik a telefonos kikérdezést is az összeírók számára.

A felvétel során nyert információkat kizárólag statisztikai célra használják fel, azokat más szervek, személyek részére nem adják ki, az eredményeket pedig összesítve közlik a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvénynek, valamint az Európai Unió 2016/679. sz. Általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) megfelelően.

Az aktuális felvétel részleteiről és a gazdaságszerkezeti összeírás előzetes adatairól a KSH mezőgazdasági összeírások aloldalán találnak további tájékoztatást. Ha a felvétellel kapcsolatos kérdés van, kérik, tárcsázzák az ingyenesen hívható 80/200-766-os számot, amelyen (a 2-es gomb, majd a 2219-es OSAP szám megadását követően) készséggel adnak további tájékoztatást.

Helyi hírekPaksKSHmezőgazdaság