2024.04.24, Szerda
Teqball asztal ajándékba iskoláknak
telepaks.net/Szép Zsóka

Teqball asztal ajándékba iskoláknak

telepaks.net

2021.12.29. 16:18

Paks Város Önkormányzata – még a karácsony előtt közvetlenül – teqball asztalt ajándékozott a helyi általános iskoláknak. A teljesen magyar innovációjú sporteszköz ünnepélyes átadását ma tartották a Csengey Dénes Kulturális Központban.

Hirdetés

– Szabó Péter, Paks polgármestere kezdeményezésére Paks város önkormányzata úgy döntött, hogy karácsony közeledtével megajándékozza a városban működő öt általános iskolát egy teljesen magyar innovációjú teqball asztallal – mondta Hanol János az ajándék ünnepélyes átadásán. Arról is beszélt, hogy ez a világon egyedülálló fejlesztés széleskörű lehetőségeket nyújt a labdajátékokat kedvelőknek, beleértve a futballt, a kézilabdát, a röplabdát, a teniszt illetve az asztaliteniszt. A gyártó cégcsoport elkötelezett a parasportágak iránt is, így lehetőséget illetve szabályrendszert dolgoztak ki a mozgássérültek számára is, a sporteszközön ők is tudnak játszani asztaliteniszt, röplabdát és teniszt, emelte ki a turisztika, városmarketing és kommunikációs csoport vezetője.

Szabó Péter azt mondta, nagyon fontosnak tartja, hogy egy ilyen magyar találmányt, magyar fejlesztést Pakson is meghonosítsunk, amely a nemzet sportvárosa címet viseli. – Úgy tekintek erre a teqball asztalra, mint a jövő generációjának egyik nagyon népszerű sporteszközére, hiszen ahogy elhangzott már, többféleképpen lehet használni – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy távolabbi terveik is vannak. – Az első lépés az, hogy az általános iskoláknak biztosítjuk ezt a hordozható asztalt, amit remélem, a pedagógusok és a diákok is megkedvelnek. Távolabbi terv, hogy a sporteszköz a város közterein is megjelenjen, ahol szabadon is lehet majd használni – mondta.

Az ünnepélyes átadáson a világ élvonalába tartozó, budapesti Phoenix Teqball Akadémia tagjai, illetve a teqball szövetség demonstrátorai tartottak bemutatót.

Háttér: A teqball egy futballalapú sportág, amit egy speciálisan meghajlított asztalon (a Teq asztalon) játszanak olyan sportolók, vagy lelkes amatőrök új generációja (teqers), akiknek célja a technikai képességeik, a koncentrációjuk és az állóképességük fejlesztése. A sportág először 2012-ben jelent meg Magyarországon. A teqball során hatványozottan érvényesül a nemek közti egyenlőség, hiszen a szabályok szerint egyéni játék esetén kettő, páros játék esetén pedig négy játékos játssza a játékot nemtől és kortól függetlenül. A sport pontozási rendszer alapján működik, egyaránt játszható beltéren és kültéren, beleértve a strandkörülményeket, tehát a homoktalajt is. A szabályok szerint a játékosok legfeljebb három érintést alkalmazhatnak, mielőtt visszajuttatnák a labdát az ellenfél térfelére, tehát ahhoz, hogy elkezdhessünk teqballozni, nincs szükség nagyobb tudásra, mint hármat dekázni egy labdával. A teqball a labdarúgás legtisztább vállfaja, hiszen egy testi kontaktus nélküli sport, ami azt jelenti, hogy sem az ellenfél, sem pedig az asztal érintése nem engedélyezett. Ez minimalizálja az ütközések által okozott sérülések előfordulását is.

Helyi hírekteqballPaks