2024.06.16, Vasárnap
Az M9-es gyorsforgalmi út nyomvonaláról egyeztetettek Szekszárdon
Illusztrációs fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Az M9-es gyorsforgalmi út nyomvonaláról egyeztetettek Szekszárdon

MTI

2021.02.02. 16:42

Több megye képviselőjének bevonásával kezdődtek meg az egyeztetések a nyomvonalról.

Az M9-es gyorsforgalmi út nyomvonaláról egyeztetett Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megye képviselőivel az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára kedden Szekszárdon.

Mosóczi László az egyeztetést követően elmondta, hogy megkezdték a gyorsforgalmi úthálózat kiegészítését gyűrű irányú elemekkel, ennek egyik része az M9-es út, a "külső gyűrű".

"Közösen gondolkodtunk képviselőkkel, megyei közgyűlési elnökökkel, polgármesterekkel azon, hogy a Magyarország hosszú távú társadalmi érdekeit meghatározó gyorsforgalmi úthálózat elemei milyen nyomvonalon haladjanak" - mondta az egyeztetésről az államtitkár.

Közölte azt is, hogy az M9-es Kőszegtől Szombathelyet, Körmendet, Zalaegerszeget érintve Kaposvárnál érné el a somogyi térséget. Kaposvártól Szigetvár, Pécs, Mohács érintésével jutna el Bács-kiskun megyéig, vagy a meglévő Szent László hidat felhasználva Dombóvár, Szekszárd irányba folytatódhat. A gyorsforgalmi út alföldi szakasza Szegedtől Békéscsabán, Debrecenen át Nyíregyházáig haladna.

A döntés azután születhet meg, hogy az érintettekkel konzultálva mindkét nyomvonalat megvizsgálják a szakértők - jegyezte meg.

Az államtitkár az egyeztetésen ismertette, hogy a Pécs-Szigetvár szakasz tervezés alatt van, és megkezdték az előkészítését a Szigetvár-Barcs szakasznak, míg a Kaposvárt Szigetvárral összekötő rész jelenleg csak koncepció. Az M60-as Pécs és Mohács között megépült, és elkezdték a szekszárdi Szent László hídhoz kapcsolódó 51-es úttól az 54-es és 53-as útig tartó szakasz előkészítését.

Beszámolt arról, hogy az út Szeged és Debrecen közötti szakaszának elkészült a részletes megvalósíthatósági tanulmánya, amely Békéscsabáig egy, Békéscsaba és Debrecen között két nyomvonalat javasol. Az egyik vonal a mai 47-es úttal párhuzamos, a másik attól keletre, a román határhoz közel futna.

Helyi hírekSzekszárdútépítésgyorsforgalmi