2024.06.21, Péntek

Több mint 2,5 milliárd forintos ivóvízprogram indul Tolna megyében

MTI

2016.09.30. 08:51

Belecskán már el is kezdődött a beruházás, de további kilenc településen is indul.

Több mint két és fél milliárd forint értékben kezdődhetnek vízminőség-javító beruházások Tolna megyében a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) forrásaiból.

A kormányzati pályázati portál adatai szerint a fejlesztésekhez kilenc község - Belecska, Pincehely, Szakadát, Diósberény, Kölesd, Kistormás, Györköny, Koppányszántó, Értény - és Tamási város kapott 83-90 százalékos támogatást. A települések polgármesterei arról számoltak be, hogy néhány esetben már konzorciumi megállapodást kötöttek a Nemzeti Fejlesztési Programirodával.
    

Tamásiban a program 1,442 milliárd forintos hozzájárulásával kutakat, szűrőberendezéseket újítanak fel, kicserélik a legrosszabb állapotban lévő vezetékeket, és a külterületekre is eljuttatják a vezetékes ivóvizet - mondta Porga Ferenc, Tamási polgármestere.

A 8500 lakosú városban Öreghenye egy részén, Adorjánpusztán, Kosbán, Tuskóson jelenleg 700-800 embernek tartályos járművel szállítanak vizet.
A település ivóvizében a magas ammóniumtartalom okoz gondot, az elmúlt években előfordult, hogy ennek kezelése miatt megnőtt a víz nitrittartalma. Legutóbb áprilisban a vegyszeradagoló berendezés hibája miatt emelkedett meg a nitrit koncentrációja, ezért várandós nőknek és az egy éven aluli gyermekeknek zacskós vizet biztosítottak. 

Végleges megoldást a problémára az ivóvízminőség-javító program jelent - mondta a város vezetője.


A 400 fős Belecskán a munkaterület átadásával elkezdődött a beruházás, amelynek kivitelezője a siklósi székhelyű Bern Építő Zrt.

Szemeti Sándor polgármester tájékoztatása szerint a községben a KEHOP 89 millió forintos támogatásával új kutat fúrnak, hálózatot mosnak, ülepítőt építenek és kicserélik a tűzcsapokat. 
A községben szintén a nyersvíz ammóniumtartalma magas, emellett vastalanítani is kell vizet. A beruházás próbaüzemét 2017-ben tervezik - közölte.

Helyi hírekTolna megyeivóvízberuházás