2022.09.28, Szerda
Két és fél milliárdot fordít a gáz- és áramhálózatra az E.ON Tolnában
pixabay - illusztráció

Két és fél milliárdot fordít a gáz- és áramhálózatra az E.ON Tolnában

MTI

2018.06.19. 16:47

Két és fél milliárd forintot fordít 2018-ban az E.ON-csoport áram- és gázhálózati beruházásokra, üzemeltetésre Tolna megyében - mondta a cég dél-dunántúli áramhálózati társaságának vezérigazgatója kedden Szekszárdon.

Hirdetés

Gelencsér Lajos hozzátette: a gázhálózat karbantartására, fejlesztésére 700 millió forintot, az áramhálózatra több mint 1,8 milliárd forintot költ az E.ON.

A cégvezető közölte: új fogyasztói igények jelentkeztek Szekszárd térségében, ezért új transzformátor-alállomás épül Tolna-Mözs környékén. Az 1,7 milliárd forintos beruházás, amelynek előkészítésére idén több mint százmillió forintot fordítanak, 2020-ra fejeződik be.

A cég közleménye szerint a 2018-as beruházások között kiemelt figyelmet kapnak az ipart érintő fejlesztések. Szekszárdon az ipari parkban jelentkező többletigény kielégítésére új kábeleket fektetnek le, és többek között bővítik a Samsonite Hungária Kft. transzformátor-állomását. Bonyhádon 145 millió, Tamásiban 63 millió, Bátaszéken 33 millió forintos ráfordítással korszerűsítenek alállomásokat.

Kincses Endre, az áramhálózati cég szekszárdi üzemvezetője arról számolt be, hogy Pakson, az új atomerőmű-beruházáshoz kapcsolódva 92 millió, az ASE-stadion építéséhez 30 millió forintos fejlesztést tervez az E.ON.

Szekszárdon a lakossági hálózatot is korszerűsítik: több ponton középfeszültségű kábeleket helyeznek el, amelyek többek között egy épülő társasház energia-ellátását szolgálják, valamint kicserélik a Szekszárd és Szálka közötti középfeszültségű légvezeték egy szakaszát.

A gázhálózatra tervezett összegből 300 millió forintot az új csatlakozási igények kielégítésére fordítanak - ismertette Horváth György, az E.ON Dél-Dunántúli Gázhálózati Zrt. szekszárdi üzemvezetője. Az igények tavaly július 1-jétől nőttek jelentősen, miután ingyenessé vált a gázhálózatra való csatlakozás; 2017 második félévében ötször annyian jelezték a csatlakozási szándékukat, mint korábban évente, az E.ON ennek megfelelően bővítette kivitelezői kapacitását - tette hozzá.

Ács Rezső (Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere elmondta: a villamoseneriga-kapacitások bővítésére a jelenlegi igények kielégítése miatt is szükség van, de a fejlesztéseket az is indokolja, hogy a mostani, 50 hektáros ipari park mellett egy új, 100 hektáros ipari park készül a városban, ahol a remények szerint hamarosan betelepülnek az első cégek.

Gelencsér Lajos tájékoztatása szerint a cég dél-dunántúli működési területén évente két százalékkal nő a villamos-energia iránti igény.
 

GazdaságTolna megyeE.onberuházásgázhálózattranszformátoráramhálózat