2024.04.19, Péntek

Nagyot ugrott a Tolna megyei ingatlanpiac

Ingatlannet.hu, infokocsola.hu

2017.07.10. 09:34

Tolna megyében is megfigyelhető az a tendencia, miszerint a területek közötti eltérés többszörös lehet egyes régiók, illetve települések között.

Hirdetés

Az ingatlanpiacon jellemző tendencia, hogy a kínálati oldal képviselői a kereslet fellendülésén felbuzdulva a reálishoz képest egyre többször magasabb áron hirdetnek. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy gyakran érzelmi szálak fűzik őket az adott lakáshoz, másrészt a lehető legtöbb haszonnal szeretnék zárni az ügyletet. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy sokáig kell várniuk az igazi vevőre, aki gyakran nem érkezik meg időben, így kénytelenek lejjebb vinni az eredeti árat. Becslések szerint ebből kifolyólag tavaly mintegy 23 ezer meghirdetett otthon több mint fél év alatt talált gazdára, ezzel 3-4%-os veszteséget okozva – az elvesztegetett hónapokról nem is beszélve.

 

Szigorodnak az energetikai követelmények

A tavalyi év során feltámadó újlakás-piacon az építkezési kedv mellett az árak is dinamikus emelkedésnek indultak. Utóbbi tendenciát tovább fűti az energetikai követelmények változása, ezek ugyanis jelentős többlet költséggel járnak, ami természetesen lecsapódik egy-egy eladásra kínált ingatlan árában is. Az elvárások nemcsak az újlakás után érdeklődőket, hanem a saját házat tervezőket is érintheti, melyeknek 2018-tól kötelező a megfelelés, 2021-től ezt tovább nehezíti, hogy az épület energiaellátásának 25%-át megújuló energiaforrásból kell biztosítani. Mit jelent a jövő év elejétől életbe lépő szigorítás? Alapvetően annyit, hogy az épületeknek sokkal alacsonyabb energiafelhasználást kell biztosítaniuk, ami többek között a falazatra, a tetőre és az ablakokra vonatkozik. Különösen érdemes a módosításokra odafigyelni, hiszen ezek kiterjednek a felújításokra és a bővítésekre is, nemcsak az új beruházásokra.

 

Tolna megyében is többszörös eltérés lehet a területek között

Tolna megyében az árváltozások tekintetében a kimagasló települések közé tartozik Bonyhád és Paks, ahol az idei év első öt hónapjában 58-63%-kal bővültek az átlagárak, ami országos viszonylatban is nagyon magasnak számít. Ehhez képest szinte eltörpül a Tolnában és Dombóváron érvényesülő átlagos négyzetméterenkénti árak 4-10%-os drágulása. Míg a kisebb lélekszámú települések ingatlanárai felkúsztak, addig a megyeszékhely átlagárai 2%-kal mérséklődtek az idei évben.

 

Elmaradnak a dombóvári és szekszárdi lakásárak

Az egyes településeken mutatkozó nagymértékű áremelkedés meghatározza a Tolna megyében jelenleg tapasztalható árszintet. A bonyhádi és a paksi téglalakások 473 és 533 ezer forintos átlagos négyzetméterenkénti árai nemcsak megyei, hanem országos viszonylatban is kiemelkednek, ehhez képest Dombóváron és Szekszárdon 55-65%-kal alacsonyabb átlagár jellemző a szegmensben. A magánházak piacán kisebb eltérések érzékelhetőek, de Paks ebben a tekintetben sem veszít vezető szerepéből. Ehhez viszonyítva a Szekszárdon meghirdetett családi házak 26%-kal, Bonyhádon és Dombóváron pedig 42-44%-kal kedvezőbb átlagos Ft/m2 áron érhetőek el.

 

Forrás: Ingatlannet.hu, infokocsola.hu

GazdaságlakásépítésTolna megyeingatlanárakingatlanpiac