2024.04.25, Csütörtök
Átadták a paksi Atom teret
Illusztráció: pexels.com

Átadták a paksi Atom teret

telepaks.net

2020.10.09. 12:31

Az Alisca Bau Építőipari Zrt. a föld alatti hálózatépítési munkákat végezte, a magasépítési, közműszerelési, burkolatépítési feladatokat pedig a Soltút diszponálta.

Hirdetés

Befejeződött a lakótelepi központi park felújítása. A megújult terület az Atom tér nevet kapta - olvasható a telepaks.net oldalán.

A tér felújítása régi álma volt a városnak – kezdte köszöntőjét Süli János, a Paks II. beruházásért felelős miniszter a felújított lakótelepi központi tér avatóünnepségén. Beszélt arról, hogy a városban egyre több ponton látni megújult utcákat, tereket, miközben a település zöldítésén is munkálkodnak.

Emlékeztetett, hogy zajlik az 1000 fát Paksra! elnevezésű program, amelynek keretében a facsemeték felét a lakosság körében ingyenesen osztják ki pályázati úton. Kitért arra, hogy szerződéskötésre készülnek a Gyulaj Zrt.-vel annak érdekében, hogy amennyi fát ki kell venni az atomerőmű-beruházás kapcsán, legalább kétszer annyit ültessenek.

A kivitelező S. A. Konzorcium képviseletében Rencsár Kálmán, a Soltút Kft. ügyvezetője adott összegzést a beruházásról. Az Alisca Bau Építőipari Zrt. a föld alatti hálózatépítési munkákat végezte, a magasépítési, közműszerelési, burkolatépítési feladatokat pedig a Soltút diszponálta.

 

Két új gyalogosátkelőhely is épült

Ahogy azt Szabó Péter polgármester felidézte ünnepi beszédében, a mostani rekonstrukció során a teljes beton felületet feltörve mintegy 6000 négyzetméteren történt füvesítés, 60 fát és tízezer cserjét ültettek el a kivitelezők további 3000 négyzetméteren. Mindehhez modern, automata önözőrendszert építettek ki, amit saját fúrt kútból táplálnak. A föld alá helyezve a rendezvények lebonyolításához szükséges csatlakozó szekrényeket építettek ki.

Jelentősen csökkentették a lépcsők számát, a megújult lépcsők mellé pedig korlátokat helyeztek. A nagylejtésű gyalogos felületeken rámpafűtést telepítettek, ami a téli közlekedést teszi biztonságossá. A Barátság út és a Kishegyi út kereszteződésében két új gyalogosátkelőhely épült akadálymentes kialakítással.

A tér közvetlen környéke 20 új parkolóval gazdagodott.

A biztonságot tovább növeli, hogy felszereltek négy új, a városi térfigyelő rendszerbe bekapcsolt kamerát, valamint a park világítása is teljesen megújult, 70 új kandelábert és lámpatestet helyeztek el, és az üzletek előtetőibe több mint három kilométer hosszúságban led-világítást építettek be.

Az üzletek előtetőit is felújították, és automata hó és jégmentesítő rendszerrel látták el. A komfortosságot szolgálja a programozható élményszökőkút, az összesen 30 hagyományos és modern okospad, az asztalok, a kerékpártárolók, valamint az ivókút is, melynek hármas kialakítása nemcsak a felnőtteknek, gyerekeknek, hanem a kutyáknak is képes hűsítő vizet adni.

Helyi hírekSoltút Kft.PaksPaksi Atomerőmű Zrt.faültetésAlisca Bau Zrt.felújítás