2024.06.23, Vasárnap
Katasztrófavédelem: a Duna mentén folytatódik az országos szúnyoggyérítés
pixabay - illusztráció

Katasztrófavédelem: a Duna mentén folytatódik az országos szúnyoggyérítés

MTI

2020.06.15. 17:34

A Duna középső és alsó szakaszán, 21 ezer hektárnyi területen folytatódik a héten a szúnyoggyérítés - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője hétfőn az MTI-t.

Az előző héten a Dunántúl északi területein, főként a Duna felső szakaszán végeztek földi lárvagyérítést; ez a munka folytatódik a következő napokban a folyó középső és alsó szakaszán - közölte Dóka Imre.

Most - a többi között - a Csepel-sziget településein, valamint a dunaújvárosi, a szekszárdi és a mohácsi térségben lesznek munkálatok - tette hozzá.

Közlése szerint a felmelegedés hatására több térségben megjelentek a kifejlett szúnyogok, ezért hétfőtől a lárvák irtása mellett megkezdődik a kifejlett egyedek elleni védekezés is.

Kétféle módszert alkalmaznak a szakemberek. A "melegködképzéses" technológia során az apró cseppekre bontott irtószer terjedését hő hozzáadása is segíti. Ez a módszer főként növényzettel erősebben borított környezetben előnyös, de a munka során keletkező köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken kevésbé alkalmazható.

Az úgynevezett ULV-eljárás során szintén apró cseppekben juttatják ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő csak kis mértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja, ezért forgalmasabb, városias területeken elsődlegesen ezt az eljárást alkalmazzák - ismertette.

A felhasznált készítmény a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan és a hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik - fűzte hozzá.

A helyettes szóvivő arról is beszámolt, hogy a következő hetekben folytatódik a program. Az érintett települések listája és a kezelések tervezett időpontja a katasztrófavédelem honlapján megtalálható.

AktuálisDuna Katasztrófavédelemszúnyoggyérítés