2024.04.26, Péntek
Huszonkilenc lakás vált lakhatatlanná a tegnapi gázrobbanás következtében
tolna.katasztrofavedelem.hu

Huszonkilenc lakás vált lakhatatlanná a tegnapi gázrobbanás következtében

tolna.katasztrofavedelem.hu

2019.10.10. 14:04

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere és dr. Balázs Gábor tű. ezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója sajtótájékoztatót tartottak csütörtök reggel a tegnapi gázrobbanás helyszínén.

Hirdetés

Dr. Balázs Gábor elmondta, hogy a tegnapi napon statikus vizsgálta meg az épületeket, és a szakértői véleményt követően a kevésbé sérült Herman Ottó utca 1-es és 7-es lépcsőházába visszatérhettek a lakók. Ezekben a lépcsőházakban az áramszolgáltatás már szerdán helyreállt, a gázszolgáltatást a szükséges biztonsági feltételek megléte esetén kapcsolja vissza a szolgáltató, melyhez a lakók együttműködésére lesz szükség. A robbanás következtében a 3-as és 5-ös lépcsőházak húsz lakása, valamint a 8-as lépcsőházban további kilenc, vagyis összesen huszonkilenc lakás vált lakhatatlanná, ami nyolcvan embert érint. Az önkormányzat az érintett hatóságokkal, köztük a katasztrófavédelemmel is együttműködve válságstábot hozott létre a helyzet kezelése érdekében. Azonnal tizenhárom önkormányzati kezelésű ingatlant bocsátottak a károsultak rendelkezésére. A tegnapi nap folyamán senki nem élt ezzel a lehetőséggel, rokonoknál és ismerősöknél töltötték az éjszakát. Az ingatlanok igénybe vételének lehetősége továbbra is fennáll.

A robbanás következtében nem csak az érintett tömbben, hanem a környező épületekben is keletkeztek károk. Ablakok törtek ki, ajtók szakadtak ki a helyükről, ezek ideiglenes helyreállításában is segítséget nyújt az önkormányzat. Gépjárművek szélvédői törtek ki, a környező utcákban mindenfelé törmelék hevert, ezek eltakarítása jelenleg is zajlik.

A délután és este folyamán a tűzoltók a rendőrökkel közösen, a lépcsőházak közös képviselőjének koordinálásával biztosították a lakók számára, hogy irataikat, legfontosabb értékeiket magukhoz vehessék. Az épületek folyamatos őrzéséről a rendőrség gondoskodik.

Az biztosan elmondható, hogy a gázrobbanás történt, lánggal égés nem követte. A robbanás keletkezési okát tűzvizsgálati eljárás során vizsgálják a katasztrófavédelem szakemberei, melynek érdekében tegnap lefolytatták a káreseti helyszíni szemlét, ami a mai napon is folytatódik a rendőrséggel együttműködve.

Galéria

AktuálisSzekszárdTolna megyegázrobbanás