2024.04.19, Péntek
Régóta várt beruházás indult Tolnán
tolna.hu

Régóta várt beruházás indult Tolnán

tolna.hu

2019.07.03. 20:00

Június közepén megkezdődött Tolna egyik patinás utcájának, a Kossuth Lajos utcának az évek óta várt felújítása. Az utcában eddig nem volt megoldott a csapadékvíz elvezetése, az útburkolat nagyon rossz minőségű, a járdák egyes szakaszokon balesetveszélyesek voltak.

Hirdetés

Az uniós támogatású TOP-pályázati projekt révén ezeket a problémákat orvosolni fogják. A beruházó a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a kivitelező a Soltút Kft. A fejlesztés a Szentháromság tértől a Bogyiszlóra vezető úton a Tolna tábláig terjedő útszakaszt érinti.

Mindez a gyalogos és a gépjármű-közlekedés minőségét nagymértékben javítja, ami kíméli a Kossuth utcai épületek szerkezetét is. Egyben az utcakép is jóval esztétikusabbá válik.

Változást hoz, hogy az előírások alapján megtervezett és kivitelezendő új út és járda mellett szabványos parkolókat alakítanak ki. A padkán történő várakozásra viszont a jövőben nem lesz lehetőség. Ezt az jelenti, hogy összességében az eddiginél kevesebb lesz a parkolási lehetőség. Ez szükségessé teheti, hogy az utcában dolgozók – ha arra lehetőségük van – személyautó helyett más közlekedési eszközöket (például kerékpárt) részesítsenek előnyben a munkába járás során, vagy hogy a városközpont más részein levő parkolókat használják.

Az önkormányzat emellett a városközponti parkolási lehetőségeket igyekszik bővíteni; ez a munka előkészítés alatt áll. Azt azonban tudni kell, hogy ennek anyagi korlátai vannak, illetve, hogy új parkolókat csak értékes zöldfelületek kárára lehet kialakítani.

A Kossuth utca felújítása szeptember végére készülhet el. Első ütemben a Szentháromság tértől a Garay utcáig tartó szakaszt építik, előbb a jobb, majd a bal oldalon, az utolsó mozzanat az aszfaltozás lesz. A második ütemben a Garay utcától a Tolna tábláig tartó szakaszra kerül sor, ugyanilyen sorrendben. Az építkezés során, elsősorban az aszfaltozás idején, félpályás útlezárások előfordulhatnak, illetve egyes helyeken parkolni sem lehet majd. Forgalomelterelésre, egész pályás lezárásra azonban a tervek szerint nem lesz szükség.

Aktuálisútépítéscsapadékvíz elvezetés Magyar Közút Nonprofit Zrt.Soltút Kft.parkoló