2024.03.19, Kedd
Szekszárd harmadszor lesz a fesztivál házigazdája
szekszard.hu

Szekszárd harmadszor lesz a fesztivál házigazdája

szekszard.hu

2019.06.25. 20:00

A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület (MSMME) július 1. és 5. között Szekszárdon rendezi meg a fogyatékossággal élő emberek XXXII. Országos Speciális Művészeti Fesztiválját.

Hirdetés

1987-ben Egerben szervezték meg az első kulturális fesztivált, akkor még népdal- és néptánctalálkozóként. Majd idővel több művészeti ággal bővülve összművészeti fesztivállá nőtte ki magát, és évente más-más városban - 1998-ban és 2003-ban Szekszárdon - rendezik meg.

A kulturális fesztivál elsődleges célja az értelmi fogyatékos emberek otthonaiban, rehabilitációs intézeteiben, napközi otthonaiban és speciális iskoláiban működő művészeti műhelyekben és kultúrkörökben végzett művészeti munka és kulturális tevékenység bemutatása. Ezen túlmenően azonban két olyan kiemelten fontos elvárásnak is meg kell hogy feleljen a fesztivál, mint a kultúraközvetítés, azaz a sérült művészek sajátos látásmódjának közvetítése, hasonlóképpen számukra kulturális javak közvetítése, valamint az egyes műhelyek és alkotói közösségek egymás közti kapcsolatainak ápolása és kiszélesítése.

A fesztivál fő vonulatát – az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – a sérült alkotók és segítőik ének, néptánc, társastánc, moderntánc, vers- és prózamondó, színjátszó, hangszeres zenei, valamint bábjáték-előadásai képezik.

A bemutatók helyszíne a Babits Mihály Kulturális Központ lesz naponta 9.30-16.30 óra között. Évtizedes tapasztalat szerint a fesztiválon bemutatott produkciók és alkotások csaknem minden művészeti ágat és műfajt érintenek, illetve ezek csúcsteljesítményeit reprezentálják. A többségi társadalom tagjaihoz való közelítés, az integráció lehetséges módon történő előmozdítását célozza az a kezdeményezés, hogy a sérült alkotók és művészeti csoportjaik a Prométheusz parkban felállított színpadon is bemutatkozhatnak. Délutánonként válogatott zenei- és táncprodukciók kerülnek színpadra, esténként koncerteken szórakozhatnak a résztvevők. Fellép többek között az ajkai Hangadók, a regölyi Színborák, és a tordasi Szivárvány Együttes, valamint a Bohemian Betyars és az Intim Torna Illegál.

A kísérőrendezvények között kiemelt helyet kapnak az MSMME kiállításai – a korábbi fesztiválok fellépőiről készült SZínpadkÉPEK portréfotó-kiállítás, a sérült alkotók munkából álló festménykiállítás –, valamint a Speciális Mozi filmvetítései.

A résztvevők számát és összművészeti jellegét tekintve Európában egyedülálló Speciális Művészeti Fesztivál programsorozata a befogadó város, Szekszárd kulturális életének megkerülhetetlen eseménye kíván lenni, amely Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület és a Szociális Központ Szekszárd Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézménye közös szervezésében valósul meg.

Az összművészeti fesztiválon 46 magyarországi szociális és oktatási intézmény, alapítvány, egyesület és egy európai partnerszervezet közel 700 résztvevővel képviselteti magát.

AktuálisMSMMESzekszárdTolna megyeOrszágos Speciális Művészeti Fesztiválfogyatékossággal élők