2024.02.25, Vasárnap
Javában zajlik a szüret a szekszárdi borvidéken – itt a mustgáz veszély
katasztrofavedelem.hu

Javában zajlik a szüret a szekszárdi borvidéken – itt a mustgáz veszély

tolna.katasztrofavedelem.hu

2018.09.03. 20:25

A megelőzés lehetőségeire hívta fel a figyelmet a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mai sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

Javában zajlik már a szüret a szekszárdi borvidéken, az idén az időjárásnak köszönhetően a szokásosnál korábban vette kezdetét a borkészítés időszaka, melynek jellemző veszélyforrása a köznyelvben csak mustgáznak nevezett szén-dioxid.

A sajtótájékoztatónak az előző évek hagyományait követve Heimann Zoltán adott otthont, aki elmondta, hogy a veszély elsősorban nem a nagy pincészeteknél jelentkezik, hanem a hobbi szőlészek-borászok, illetve az idősebb generáció esetében, hiszen a nagy borászatoknál az erjesztés már jellemzően nem a pincében, a hagyományos módszerekkel zajlik. Csak Szekszárdon több ezer olyan tanya, pince van, ahol borkészítés folyik. 

Dr. Balázs Gábor tű. ezredes megyei katasztrófavédelmi igazgató a megelőzés lehetőségeire hívta fel a lakosság figyelmét. Az igazgató elmondta, hogy lehetőleg senki ne menjen egyedül a tanyába a borkészítés ideje alatt, valamint az egyik legősibb módszert, a gyertyapróbát javasolta a szén-dioxid jelenlétének kimutatására. Balázs Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy senki ne próbáljon egyedül ájult ember segítségére sietni, mert nagyon könnyen ő is bajba kerülhet. Ilyen esetben ugyanis csak a tűzoltók tudnak segítséget nyújtani, akik megfelelő légzőkészülék segítségével, biztonsággal tudják kimenteni a mérgezést szenvedett embereket.

A mustgáz-mérgezést szenvedett embert a tűzoltók hozzák ki a pincéből, vagy feldolgozó helyiségből, hogy ott átadják a mentőszolgálat munkatársainak, akik megkezdik az eszméletlen sérült újraélesztését. Ennek menetét és helyes technikáját Heidt János, a Szekszárdi Mentőállomás munkatársa ismertette, aki elmondta, hogy az újraélesztés technikáját azért érdemes mindenkinek elsajátítania, mert bármelyikünkkel megtörténhet, hogy az utcán hirtelen összeesik a mellettünk álló ember, vagy egy baleset szereplőjévé válunk és alkalmazni kell a tudásunkat, ezzel megmentve embertársunk életét.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye IDE kattintva érhető el.

Az Országos Mentőszolgálat újraélesztésről szóló információi IDE kattintva érhetőek el.

AktuálisTolna megyeborvidékSzekszárdmegelőzésszüretmustgázTolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságmustgáz-veszélyborkészítés