2024.04.20, Szombat

Mit gondol, trafikokban vagy vendéglátóhelyeken jutnak könnyebben alkoholhoz a kiskorúak?

2016.08.08. 19:55

A fogyasztóvédelmi hatóság próbavásárlással megbízott fiatalkorúak alkalmazásával végzett ellenőrzést dohányboltokban és vendéglátóhelyeken. További ellenőrzések várhatóak.

Hirdetés

Nincs egyszerű dolga a Tolna Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának, ha ellenőrizni akarja kiemelt a fiatalkorúak szeszes itallal és dohánytermékkel történő kiszolgálásának tiltására vonatkozó jogszabályok betartását.  A kérdésre úgyis az lenne a válasz, hogy "ugyan kérem, persze hogy nem". Ezért aztán fiatalkorúakat bízott meg próbavásárlással, hogy ellenőrizzék, kiszolgálják-e őket alkoholos- és dohánytermékkel.

 

Dohányboltokban és vendéglátóhelyeken vizsgálódtak, és bizony a trafikosok bizonyultak jogkövetőbbeknek. 22 dohányboltot ellenőriztek és 4 alkalommal történt kiszolgálás. A vendéglátó egységekben viszont 28 alkalomból 10-szer kiszolgálták a fiatalkorú próbavásárlót.

 

Az a tapasztalat tehát, hogy a trafikosok nagyobb figyelmet fordítanak az életkor megállapítására, ugyanakkor az is igaz, hogy ezen egységek jogi szabályozása sokkal részletesebb, mint az alkoholos italok forgalmazásával foglalkozó üzleteké.

 

Az nem lehet kifogás, hogy többnek nézett ki

Az ellenőrzésen megbukott vállalkozások többsége nem rejtette véka alá az ellenőrzés módszerével kapcsolatos nemtetszését. Valamennyien arra hivatkoztak, hogy az alkalmazott fiatalkorú személy megjelenése alapján 18 évesnél idősebbnek nézett ki.

 

Tekintettel arra, hogy a jogszabályi előírás a fiatalkorúak egészségének védelmét hivatott szolgálni, a törvényi tilalom betartása nem tehető függővé a kiszolgálást végző alkalmazott élettapasztalatától vagy akár a fiatalkorú megjelenésétől. A rendelkezés lehetőséget ad a szeszesital, illetve a dohánytermék kiszolgálásakor a vállalkozásoknak arra, hogy kétség esetén hitelt érdemlő igazolás útján megbizonyosodjanak arról, hogy a vásárolni szándékozó fiatal betöltötte-e a 18. életévét, magyarán megnézzék a személyi igazolványát. Az előírás alapján az igazoltatás nem kötelező, de ha ezt a kiszolgáló személy elmulasztja, a vásárló életkorá ra vonatkozó tévedés jogkövetkezményeit a vállalkozás köteles viselni.

 

Azokra az egységekre, ahol kiszolgálták a fiatalkorút, fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki, illetve dohányboltok esetében a dohánytermékek értékesítését 30 napra megtiltotta a hatóság.

 

Tekintettel a fenti tapasztalatokra, a gyermek- és fiatalkorúak kiszolgáltatottságának csökkentése érdekében a fogyasztóvédelmi hatóság kiemelt figyelmet fordít a hatósági ellenőrzésekre az elkövetkező időszakban is.

Aktuálisfogyasztóvédelemellenőrzésalkohol fogyasztás