2024.03.29, Péntek
Egy rosszul működő kazán akár életveszélyes is lehet
MTI Fotó: Marjai János - illusztráció

Egy rosszul működő kazán akár életveszélyes is lehet

hirado.hu

2019.01.03. 20:00

Súlyos gondokat okozhat a téli időszakban egy rosszul működő kazán vagy kémény, akár a család vagy a gyermekek élete is veszélyben foroghat. Ennél kisebb, de jelentős problémát jelentenek a megemelkedett fűtési költségek, amelyek néhány praktikával csökkenthetők – írta közleményében a Budapesti Békéltető Testület.

Hirdetés

Sokszor kifogásolják a fűtési számlát vagy az elszámoló számlában mért mennyiségeket a Budapesti Békéltető Testülethez (BBT) forduló fogyasztók. Ennek során, a BBT  eljárásában lehet tisztázni a szolgáltatóval az elszámolt fogyasztás mennyiségét, annak jogosságát. A fűtési szezonban sokszor megugrik annak a fogyasztónak a fűtésszámlája, aki a tényleges fogyasztás alapján fizet díjat. Van azonban arra is lehetőség, hogy egyenletes díjfizetéssel, egész évben csaknem ugyanakkora részszámlákat fizessen a felhasználó, és évente egyszer az elszámoló számlában történjen meg a tényleges fogyasztás és a részszámlákban kiszámlázott fogyasztás összevetése.

A BBT azt tanácsolja, ha látszik, hogy valamilyen oknál fogva fizetési nehézségeink lesznek, minél hamarabb jelezni kell ezt a szolgáltatónál, hogy a fogyasztó kedvezményekkel, könnyítésekkel élhessen, vagy sikerrel kérelmezhesse a védendő fogyasztói státuszt.

Át kell viszgáltatni a fűtésrendszert

A későbbi problémák elkerülése és a felhasználók testi épségének megőrzése érdekében sosem késő átvizsgáltatni a fűtésrendszert, a kazánt, akkor is, ha már használatban van a nyári időszak után, de téli költözés esetén is – javasolta a BBT.

Hangsúlyozták: a kötelező kéményellenőrzést kétévente egy alkalommal kell elvégezni annál az égéstermék-elvezetőnél, amelyre gáznemű anyaggal üzemelő tüzelőberendezés, vagy zárt égésterű tüzelőberendezés csatlakozik. Szilárd tüzelésű kémények esetében évi egy alkalommal kell a szolgáltatónak ellenőriznie az adott égéstermék-elvezetőt. Természetesen semmi akadálya nincs, hogy a fogyasztók esetileg rendeljék meg– függetlenül a kötelező ellenőrzéstől – az élet- és vagyonbiztonságot garantáló ellenőrzést.

Hasznos a szén-monoxid érzékelő

A BBT szerint javasolt a gázfűtéses lakásokban szén-monoxid érzékelőt felszerelni.  Ilyen készüléket csak szaküzletben szabad vásárolni, és előtte érdemes tájékozódni a pozitív és negatív listáról.  Közölték azt is, a hatóság több alkalommal végzett ellenőrzéseket vizsgálva a termékek megfelelőségét, biztonságosságát, ezen tapasztalatok alapján állította össze ezeket a listákat.

Aktuálisellenőrzéskéménykazánszén-monoxid érzékelő