2024.07.22, Hétfő

Újjáélesztik a Bogyiszlói Holt-Dunát

MTI

2018.03.24. 20:00

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 140 millió forintos támogatásával revitalizálják a Bogyiszlói Holt-Dunát, a projekt során kotrást végeznek, és partvédelmi rendszert alakítanak ki.

A beavatkozásokra azért van szükség, mert a Holt-Dunát - más holtágakhoz hasonlóan - a feliszapolódás megszűnéssel fenyegeti - mondta Tóth István, a Tolna megyei település polgármestere az MTI-nek. A vízfolyásnak a település felőli, keleti partján pedig a hullámverés csuszamlást okoz a parton, és a víz magántelkekre is benyúlik - tette hozzá.

Az 52 hektáros holtág medrében mintegy 600 ezer köbméter iszap halmozódott fel; a projekt keretében part menti kotrással néhány ezer köbméternyit emelnek ki a mederből. A part "elhabolását" akác cölöpsor kiépítésével akadályozzák meg - ismertette.

A tervek szerint júliusban kezdődő, és ősszel befejeződő projekt keretében négyszáz méteren felújítják a parti sétányt, csónakkikötőt, strandöltözőket alakítanak ki, és szabadtéri bútorokat helyeznek el.

A Bogyiszlói-holtág különlegessége, hogy a Duna szabályozása előtt, a 19. század elején természetes úton fűződött le a folyóról. A Natura 2000 hálózathoz tartozó, népszerű horgászvíz a Bogyiszlói-csatornán a Duna magas vízállása esetén kap vízutánpótlást, az árral rendszerint - a telepített pontyok mellé - dunai fajok, csuka, harcsa, süllő ivadékai is érkeznek a holtágba.

GazdaságTOPbogyiszlóHolt-Dunavízutánpótlás

Ajánljuk még