2023.03.22, Szerda

A világ egyik legjobb zenekara Bonyhádon

2016.06.14. 14:26

Hirdetés

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) kamaraformációi ingyenes közösségi koncerteket adnak június 15. és 24. között az ország több településén. Bonyhádon az Ózsinagógában muzsikálnak június 21-én.

A világ tíz legjobb zenekara között számon tartott, Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekar évről évre többet tesz azért, hogy muzsikája ne maradjon a koncerttermek falai között. Egyedi hangversenyformákat vezet be és egyre több szokatlan helyszínen zenél, hogy új kapcsolatot teremtsen a közönséggel. Minden olyan helyre elmegy, ahol a zene segíteni tud: utcákra és terekre, iskolákba, kórházakba, árvaházakba és börtönökbe. A cél, hogy azok az emberek is megtapasztalhassák, milyen jótékony hatású és különleges erejű a zene, akik ezt anyagi, szociális vagy egészségügyi okokból egyébként nem tehetnék meg.

A Közösségi Hét során a templomok, gyerekeket segítő intézmények és idősotthonok mellett elhagyott zsinagógákban is muzsikálnak, mellyel szeretnék elérni, hogy az üresen álló zsinagógák újra megteljenek élettel, zenével és kultúrával. A helyi közösségek az így megszólaló dallamokon, történeteken és ízeken keresztül megismerhetik azt a toleranciát és sokszínűséget, amely egykor Magyarországot jellemezte.

A bonyhádi Ózsinagóga egy estére újra élettel telik meg

Így lesz ez Bonyhádon is június 21-én, ahol az Ózsinagógában zenál az együttes 19 órától. A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük, emailben jelezze a [email protected] email címen vagy a helyszínen.

Az együttes tagjai a közösségi héten egy katolikus és két református templomi közösségnek zenélnek. Pannonhalmán bekapcsolódnak a Szent Márton-évbe, majd Sellyén és Hódmezővásárhelyen is koncerteznek. A Zsinagógakoncertek első állomása Mátészalka, majd Bonyhádon, végül Kunszentmártonban muzsikálnak.


A Zsinagógakoncertek a Budapesti Fesztiválzenekar, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének közös rendezvénye - közölte a zenekar közleményében.


A Zenevár című interaktív-integratív koncertek a bódvaszilasi, a tiszaszalkai és a toldi gyerekeknek szólnak, emellett a Fesztiválzenekar muzsikusai idén tizenkét idősotthonban adnak kamarakoncerteket Budapesttől Csókakőn át Csongrádig.
A közösségi koncertek célja, hogy azok az emberek is találkozhassanak a klasszikus zenével, akiknek ez önerejükből a hétköznapokban nem adatik meg.

forrás: mti, bfz.hu 

Galéria

Helyi hírekBonyhád