2024.06.16, Vasárnap

Új testvérvárosa van Szekszárdnak

2016.06.02. 15:48

Ünnepi közgyűlésen kötött testvérvárosi megállapodást Szekszárd és a közép-boszniai Jajce városa szerda délelőtt a Vármegyeháza dísztermében - írja a kadarka.net.

A boszniai Jajce delegációját Ács Rezső, Szekszárd polgármestere köszöntötte, az ülésen részt vett Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke is. Szekszárd önkormányzatának küldöttsége egy hónappal ezelőtt járt a bosnyák településen, a látogatás pedig megerősítette őket abban, hogy jó döntés volt a kapcsolatteremtés.

Ács Rezső rámutatott, a bosnyák és a magyar nép történelmi hagyományai, valamint lelkülete hasonló. Hozzátette, Mátyás király a 15. században kétszer is felszabadította Jajce várát a török megszállás alól, valamint, hogy biztos abban, hogy a múltbéli hasonlóságok után és kulturális azonosságok mellett új kapcsolódási pontokat is találnak.

A polgármester szerint a megállapodás megkötése az első lépés egy hosszú úton. Mint azt tudatta, hisz abban, hogy a megállapodás túlmutat majd a testvérvárosi kapcsolaton. Illetve elmondta, Jajce és Szekszárd között akkor lesz valódi együttműködés, ha a megállapodásnak köszönhetően a két városban élő emberek, az ott működő civil szervezetek, sportegyesületek, valamint a gazdasági élet szereplői is megtalálják közös számításukat.

Jajce festői városa. Fotó: wikipedia

Ács Rezső kiemelte, ez a kapcsolat nemcsak Jajce-ről és Szekszárdról, hanem a Közép-boszniai Kanton és Tolna megye kapcsolatáról is szól, hiszen nemrég a Tolna Megyei Önkormányzat és a Közép-boszniai tartomány is együttműködési megállapodást kötött. A városvezető zárásként elmondta, Bosznia-Hercegovina számíthat Szekszárd és Tolna megye segítségére az uniós csatlakozásra való felkészülésben, mely munkában a megye és a megyeszékhely tapasztalata sokat érhet.

Edin Hozan, Jajce polgármestere beszédében többek között arról szólt, biztosra veszi, hogy a testvérvárosi kapcsolat nem csak papíron, formailag valósul meg, hanem valódi partnerkapcsolat veszi kezdetét. Bár elsőként valószínűleg a kulturális- és sportélet területén alakulnak ki kapcsolatok, de ezt követően gazdasági és egyéb téren is együttműködés jön majd létre Szekszárd, valamint Jajce, illetve Tolna megye és Közép-Bosznia között.

A beszédek után Ács Rezső, illetve Edin Hozan kézjegyével látta el a testvérvárosi megállapodásról szóló dokumentumot.

forrás: kadarka.net

Fenti fotó: kadarka.net

 

 

Galéria

Helyi hírekSzekszárdtestvérvárosjajce