2024.04.26, Péntek
A kurdi önkéntesek újabb minősítést szereztek
tolna.katasztrofavedelem.hu - Fotós: Dávid Sándor tű. alezredes

A kurdi önkéntesek újabb minősítést szereztek

tolna.katasztrofavedelem.hu

2018.06.04. 13:54

A hivatásos tűzoltó-parancsnokságok évente minősítő vizsgagyakorlatot szerveznek az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek szaktevékenységet végző tagjai részére szakmai felkészültségük ellenőrzése céljából.

Hirdetés

Az önkéntes tűzoltó egyesületek (ÖTE) szakmai irányítása és felügyelete a tűzoltási és műszaki mentési tevékenységre, az ehhez szükséges eszközök, személyi feltételek biztosítottságára terjed ki.

Június 2-án, szombaton tartott éves minősítő gyakorlatot a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság az önállóan beavatkozó Kurdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 23 tagjának. A gyakorlat feltételezése szerint a kurdi művelődési ház könyvtárának számítógépes részlegében elektromos tűz keletkezett és a tűz átterjedt a könyvtárra is. Ebben a szituációban kellett az egyesület tagjainak számot adni tudásukról. A feladatokat az egyesület tagjai eredményesen hajtották végre, munkájukat a helyszínen Szabó Jenő tű. ezredes, dombóvári kirendeltség-vezető és Dávid Sándor tű. alezredes, dombóvári tűzoltó-parancsnok is felügyelte, a gyakorlatot dr. Balázs Gábor tű. ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató értékelte. 

Az 1937-ben alakult Kurdi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnél nemcsak a hagyományőrzésre és az ifjúságnevelésre fektetnek nagy hangsúlyt, hanem a térségükben előforduló kárestek felszámolására is. A Kurdi Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2016. májusa óta önálló beavatkozásra jogosult önkéntes tűzoltó egyesületté vált. Ez azt jelenti, hogy a hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül is beavatkozhatnak egy-egy káresetnél. Ennek feltétele, hogy a rendszerbe állító gyakorlatot követően évente számot adjanak felkészültségükről.  A Kurdi ÖTE megyénkben a második önállóan beavatkozó önkéntes egyesület, rajtuk kívül csak a dunaföldváriaknak van ilyen jogosultsága.

Önállóan beavatkozóként nemcsak Kurd, hanem a szomszédos Csibrák is az ÖTE tevékenységi területéhez tartozik. Legalább négy embernek mindig riaszthatónak kell lennie. Baj esetén rádión vagy az ügyeleti telefonokon riasztják a beosztott tűzoltás-vezetőt és a gépjárművezetőt, ők értesítik a beavatkozó rajt. 
Felkészültségüket és tűzoltói elhivatottságukat bizonyítja, hogy az egyesület számos alkalommal avatkozott be különböző tűzeseteknél és műszaki mentéseknél sikeresen, önállóan. Az egyesület szaktevékenysége nagy segítséget jelent a hivatásos tűzoltók munkájához, tevékenységük hozzájárul a megye tűzbiztonságához.

AktuálisTolna megyekurdtűzoltásműszaki mentésÖTE