2023.03.28, Kedd

allergia

Nehéz hetek várnak az allergiásokra: tippek a tünetek enyhítésére

2020.09.09

Országos hírek

Magyarországon akár mintegy 2,5 millióan is szenvedhetnek parlagfűallergiában.

Egyre inkább erősödik az allergiát, szénanáthát okozó nyári füvek virágpor termelése

2020.07.26

Aktuális

A hűvös, csapadékos május után a júniusi végi melegedés, majd az azt követő hőség idején egyes napszakokban nagyon magas pollenkoncentrációk is előfordulhatnak.

Ismét növekedhet a virágzó növények pollenszórása

2020.06.29

Aktuális

A kissé hűvösebb május és csapadékosabb, de szintén szokatlanul csapadékos június következtében a korábbi évekhez képest az allergiát kiváltó növények pollenszáma csak az alacsony-közepes tartományban maradt.

Így alakul a pollenhelyzet Szekszárdon és környékén

2020.06.08

Aktuális

A jelenlegi, átmeneti időszakban, amikor a virágzó fák pollenszórása szinte teljesen lecsökken, és a nyári füvek virágzása még nem jelentős, a pollenek okozta allergiás tünetek mérséklődhetnek.

Országszerte megjelentek a pázsitfűfélék pollenszemei a levegőben

2020.04.29

Aktuális

Az elkövetkező napokban a nyír, a platán és a tölgy pollenkoncentrációja országosan a közepes tartományban várható, helyenként elérheti a magas szintet is.

Erősödik a platán pollenszórása

2020.04.20

Aktuális

Az elkövetkező napokban a nyír pollenkoncentrációja továbbra is országosan magas szintet érhet el.

Tovább csökken a parlagfű pollenkoncentrációja a megyében

2019.09.17

Helyi hírek

Javul Szekszárdon az allergiás emberek helyzete.

Romlott a pollenhelyzet Szekszárdon és környékén

2019.07.24

Aktuális

Egyre inkább erősödik az allergiát, szénanáthát okozó nyári füvek virágportermelése.

Hasznos tanácsok allergiásoknak

2019.07.17

Aktuális

A parlagfű virágzása általában július végén, augusztus elején kezdődik, és október elejéig tart. A növény pollenjére allergiás emberek ebben az időszakban tapasztalják a legerősebb tüneteket: szénanátha, különböző súlyosságú légúti problémák, esetenként fejfájás, alvászavarok. Fontos, hogy a pollenallergiás betegek forduljanak orvoshoz, lehetőség szerint már a szezon kezdete előtt.

Erősödik a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja

2019.05.26

Aktuális

Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országszerte elérheti a tüneteket okozó közepes, sőt többfelé a magas szintet is. Helyenként az útifű és a lórom pollenje is tüneteket okozó közepes koncentrációban lehet jelen.

Rossz hír az allergiásoknak: a klímaváltozástól magasabb a pollentermelődés is

2019.04.13

Országos hírek

Rossz hír azoknak, akiket pollenallergia gyötör: direkt kapcsolatot talált egy amerikai-magyar kutatópáros a felmelegedés, a hőmérsékleti maximumok és minimumok együttes növekedése, valamint a pollentermelődés között. A kutatópáros számára az is világossá vált a mérési adatok elemzésekor, hogy az utóbbi években szinte megszokottá vált fagymentes napok számának növekedésével meghosszabbodik a pollenszezon és megnövekszik a pollenkoncentráció is. A kutatás szerint az allergén növények északabbra húzódnak a bolygón.

NAIK: idén 150 millió forintnyi bírságot szabtak ki parlagfű miatt

2018.11.05

Idén 3884 parlagfűfoltot derítettek fel, amelynek a nagysága 6548 hektár, és 150 millió forintnyi bírságot szabtak ki - összegezte az idei parlagfűszezont a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója hétfőn Budapesten.

Elkezdődött a csalánfélék virágzása Tolna megyében

2018.05.29

Szekszárdon a 20. héten az erősen allergén pázsitfüvek, pollen koncentrációja a magas-közepes érték között változott.

Emelkedőben a parlagfű pollenkoncentrációja

2017.08.16

Hétfőn még csak a Dunántúl déli részén, keddtől már az Alföldön is, illetve a Dunántúlon is egyre nagyobb területen lehet jelen nagyon magas koncentrációban a parlagfű pollenje.

Óvatosan a locsoláskor!

2017.04.15

Az ismeretlen eredetű és laboratóriumban nem tesztelt parfümök akár súlyos allergiás reakciókat is okozhatnak a fogyasztónak, ezért a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) a húsvéti locsolkodást kizárólag csak megbízható cég által gyártott termékekkel javasolja.

Már komoly tüneteket okozhat a parlagfű pollenje

2020.08.29

Aktuális

Az elmúlt időszakban Szekszárdon és környékén a parlagfű pollenkoncentrációja meghaladta a nagyon magas értéket, és várhatóan országszerte emelkedni fog.

Jelentősen emelkedett a virágzó növények pollenkoncentrációja

2020.07.09

Aktuális

A június végi felmelegedéssel, nyári idő beköszöntével jelentősen megemelkedett a virágzó növények pollenkoncentrációja.

Erősödik az allergiát, szénanáthát okozó nyári füvek virágpor termelése

2020.06.11

Aktuális

A kissé hűvösebb május után a június eleji melegedés következtében egyes napszakokban nagyon magas pollenkoncentrációk is előfordulhatnak.

Erősödik az allergiát okozó nyári füvek pollentermelése

2020.05.27

Aktuális

Ahogy a fák fokozatosan elvirágoznak, úgy csökken az összes pollen mennyisége a levegőben.

Aktuális pollenhelyzet Szekszárdon és környékén

2020.04.24

Aktuális

A nyír virágpora magas-közepes; a platán közepes; a juhar, a tiszafafélék, a gyertyán, a bükk, a kőris és a fűz virágpora pedig közepes-alacsony szinten volt jelen a levegőben Szekszárdon és környékén; de megjelentek az eperfa- valamint a fenyőfélék pollenjei is.

Megkezdődött a kora tavaszi virágzó fák pollenszórása

2020.03.05

Aktuális

A meleg, tavaszias időben az erősen allergizáló mogyoró, éger és kőris pollenjére érzékenyek már szénanáthás tüneteket tapasztalhatnak.

Nagyon magas a parlagfű levegőben lévő pollenkoncentrációja

2019.08.26

Aktuális

Szekszárdon és környékén a 33. hét végén és a 34. hét elején a parlagfű pollenjének levegőben való mennyiségének mértéke minden nap meghaladta a nagyon magas értéket.

Indul a parlagfűszezon

2019.07.22

Aktuális

A szekszárdi csapdában megjelentek a parlagfű első pollenszemei, amelyek jelzik, hogy megkezdődött a gyom virágzása. A meleg csapadékos, változékony idő különösen kedvez a növény erősödésének, emiatt fokozottan és folyamatosan szükséges a parlagfű irtása, e nélkül augusztusra extrém magas pollenkoncentrációk alakulhatnak ki.

Szekszárdon a magas szintet is elérheti a pollenkoncentráció

2019.07.14

Helyi hírek

Az allergiások részéről fokozott óvatosságot követel a szezon: néhány növényféle koncentrációja magas lehet.

Emelkedik a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja

2019.05.10

Aktuális

A csapadékos időszak elmúltával, az elkövetkező napokban várhatóan emelkedik a levegő pollenkoncentrációja, helyenként elérheti akár a tüneteket okozó szintet is.

Tovább nő a virágzó fák pollenjeinek száma a levegőben

2019.03.21

Aktuális

Az elkövetkező napokban a kőris, a ciprus-, és tiszafafélék, a juhar, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a nyár pollenkoncentrációja többfelé elérheti a magas szintet.

Jó hír a szekszárdiaknak, csökken a parlagfű pollenkoncentrációja

2018.09.20

Szekszárdon a 37 hét első felében még nagyon magas, majd a hét végén magas koncentrációban volt a parlagfű (Ambrosia****) a levegőben. Pollenszámának fokozatos csökkenése figyelhető meg.

Kétmillió allergiás ember van az országban

2018.04.12

Aktuális

Megkezdődött a pollenszezon, többfelé elérte a nagyon magas szintet a nyír pollenkoncentrációja. Becslések szerint legalább kétmillió allergiás ember van az országban, és számuk folyamatosan emelkedik - hangzott el az M1 aktuális csatorna Híradójában csütörtökön.

Sokat tüsszenthet a napokban a Dél-Dunántúlon

2017.08.04

A következő napokban várhatóan országszerte emelkedni fog a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben.

Bevetésre készen a pollencsapda

2017.03.01

Az elhúzódó januári fagyos időben nem volt várható a fák virágzásának megkezdődése, így Szekszárdon 2017-ben a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az Országos Aerobiológiai Monitorozás keretében 2017. január 31-én helyezte üzembe a pollencsapdát.