2024.05.26, Vasárnap

allergia

Országosan magas a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja

2023.05.23

Országos hírek

A pázsitfűfélék országos pollenkoncentrációja helyenként elérheti a nagyon magas szintet is az Aerobiológiai Hálózat mérései alapján. A következő időszakban a pázsitfűfélék virágporára érzékenyeknél erősödhetnek a szénanátha tünetei - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-vel.

Pollenhelyzet - NNK: erősödhetnek az allergiás tünetek

2022.04.25

Országos hírek

Az idei pollenszezon tavaszi csúcsa már tetőzött, de az allergiások továbbra is jelentős terhelésnek vannak kitéve, hiszen egyszerre több mint húsz allergén növény pollenje található meg a levegőben, és legalább a felük országosan tüneteket okoz - írta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfői közleményében.

Már komoly tüneteket okozhat a parlagfű pollenje

2020.08.29

Aktuális

Az elmúlt időszakban Szekszárdon és környékén a parlagfű pollenkoncentrációja meghaladta a nagyon magas értéket, és várhatóan országszerte emelkedni fog.

Jelentősen emelkedett a virágzó növények pollenkoncentrációja

2020.07.09

Aktuális

A június végi felmelegedéssel, nyári idő beköszöntével jelentősen megemelkedett a virágzó növények pollenkoncentrációja.

Erősödik az allergiát, szénanáthát okozó nyári füvek virágpor termelése

2020.06.11

Aktuális

A kissé hűvösebb május után a június eleji melegedés következtében egyes napszakokban nagyon magas pollenkoncentrációk is előfordulhatnak.

Erősödik az allergiát okozó nyári füvek pollentermelése

2020.05.27

Aktuális

Ahogy a fák fokozatosan elvirágoznak, úgy csökken az összes pollen mennyisége a levegőben.

Aktuális pollenhelyzet Szekszárdon és környékén

2020.04.24

Aktuális

A nyír virágpora magas-közepes; a platán közepes; a juhar, a tiszafafélék, a gyertyán, a bükk, a kőris és a fűz virágpora pedig közepes-alacsony szinten volt jelen a levegőben Szekszárdon és környékén; de megjelentek az eperfa- valamint a fenyőfélék pollenjei is.

Megkezdődött a kora tavaszi virágzó fák pollenszórása

2020.03.05

Aktuális

A meleg, tavaszias időben az erősen allergizáló mogyoró, éger és kőris pollenjére érzékenyek már szénanáthás tüneteket tapasztalhatnak.

Nagyon magas a parlagfű levegőben lévő pollenkoncentrációja

2019.08.26

Aktuális

Szekszárdon és környékén a 33. hét végén és a 34. hét elején a parlagfű pollenjének levegőben való mennyiségének mértéke minden nap meghaladta a nagyon magas értéket.

Indul a parlagfűszezon

2019.07.22

Aktuális

A szekszárdi csapdában megjelentek a parlagfű első pollenszemei, amelyek jelzik, hogy megkezdődött a gyom virágzása. A meleg csapadékos, változékony idő különösen kedvez a növény erősödésének, emiatt fokozottan és folyamatosan szükséges a parlagfű irtása, e nélkül augusztusra extrém magas pollenkoncentrációk alakulhatnak ki.

Szekszárdon a magas szintet is elérheti a pollenkoncentráció

2019.07.14

Helyi hírek

Az allergiások részéről fokozott óvatosságot követel a szezon: néhány növényféle koncentrációja magas lehet.

Emelkedik a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja

2019.05.10

Aktuális

A csapadékos időszak elmúltával, az elkövetkező napokban várhatóan emelkedik a levegő pollenkoncentrációja, helyenként elérheti akár a tüneteket okozó szintet is.

Tovább nő a virágzó fák pollenjeinek száma a levegőben

2019.03.21

Aktuális

Az elkövetkező napokban a kőris, a ciprus-, és tiszafafélék, a juhar, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a nyár pollenkoncentrációja többfelé elérheti a magas szintet.

Jó hír a szekszárdiaknak, csökken a parlagfű pollenkoncentrációja

2018.09.20

Szekszárdon a 37 hét első felében még nagyon magas, majd a hét végén magas koncentrációban volt a parlagfű (Ambrosia****) a levegőben. Pollenszámának fokozatos csökkenése figyelhető meg.

Kétmillió allergiás ember van az országban

2018.04.12

Aktuális

Megkezdődött a pollenszezon, többfelé elérte a nagyon magas szintet a nyír pollenkoncentrációja. Becslések szerint legalább kétmillió allergiás ember van az országban, és számuk folyamatosan emelkedik - hangzott el az M1 aktuális csatorna Híradójában csütörtökön.

NNK: a napokban tetőzik a pollenszezon

2022.08.31

Országos hírek

A napokban várható a parlagfűpollen-szezon tetőzése - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán az MTI-vel.

Nehéz hetek várnak az allergiásokra: tippek a tünetek enyhítésére

2020.09.09

Országos hírek

Magyarországon akár mintegy 2,5 millióan is szenvedhetnek parlagfűallergiában.

Egyre inkább erősödik az allergiát, szénanáthát okozó nyári füvek virágpor termelése

2020.07.26

Aktuális

A hűvös, csapadékos május után a júniusi végi melegedés, majd az azt követő hőség idején egyes napszakokban nagyon magas pollenkoncentrációk is előfordulhatnak.

Ismét növekedhet a virágzó növények pollenszórása

2020.06.29

Aktuális

A kissé hűvösebb május és csapadékosabb, de szintén szokatlanul csapadékos június következtében a korábbi évekhez képest az allergiát kiváltó növények pollenszáma csak az alacsony-közepes tartományban maradt.

Így alakul a pollenhelyzet Szekszárdon és környékén

2020.06.08

Aktuális

A jelenlegi, átmeneti időszakban, amikor a virágzó fák pollenszórása szinte teljesen lecsökken, és a nyári füvek virágzása még nem jelentős, a pollenek okozta allergiás tünetek mérséklődhetnek.

Országszerte megjelentek a pázsitfűfélék pollenszemei a levegőben

2020.04.29

Aktuális

Az elkövetkező napokban a nyír, a platán és a tölgy pollenkoncentrációja országosan a közepes tartományban várható, helyenként elérheti a magas szintet is.

Erősödik a platán pollenszórása

2020.04.20

Aktuális

Az elkövetkező napokban a nyír pollenkoncentrációja továbbra is országosan magas szintet érhet el.

Tovább csökken a parlagfű pollenkoncentrációja a megyében

2019.09.17

Helyi hírek

Javul Szekszárdon az allergiás emberek helyzete.

Romlott a pollenhelyzet Szekszárdon és környékén

2019.07.24

Aktuális

Egyre inkább erősödik az allergiát, szénanáthát okozó nyári füvek virágportermelése.

Hasznos tanácsok allergiásoknak

2019.07.17

Aktuális

A parlagfű virágzása általában július végén, augusztus elején kezdődik, és október elejéig tart. A növény pollenjére allergiás emberek ebben az időszakban tapasztalják a legerősebb tüneteket: szénanátha, különböző súlyosságú légúti problémák, esetenként fejfájás, alvászavarok. Fontos, hogy a pollenallergiás betegek forduljanak orvoshoz, lehetőség szerint már a szezon kezdete előtt.

Erősödik a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja

2019.05.26

Aktuális

Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országszerte elérheti a tüneteket okozó közepes, sőt többfelé a magas szintet is. Helyenként az útifű és a lórom pollenje is tüneteket okozó közepes koncentrációban lehet jelen.

Rossz hír az allergiásoknak: a klímaváltozástól magasabb a pollentermelődés is

2019.04.13

Országos hírek

Rossz hír azoknak, akiket pollenallergia gyötör: direkt kapcsolatot talált egy amerikai-magyar kutatópáros a felmelegedés, a hőmérsékleti maximumok és minimumok együttes növekedése, valamint a pollentermelődés között. A kutatópáros számára az is világossá vált a mérési adatok elemzésekor, hogy az utóbbi években szinte megszokottá vált fagymentes napok számának növekedésével meghosszabbodik a pollenszezon és megnövekszik a pollenkoncentráció is. A kutatás szerint az allergén növények északabbra húzódnak a bolygón.

NAIK: idén 150 millió forintnyi bírságot szabtak ki parlagfű miatt

2018.11.05

Idén 3884 parlagfűfoltot derítettek fel, amelynek a nagysága 6548 hektár, és 150 millió forintnyi bírságot szabtak ki - összegezte az idei parlagfűszezont a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója hétfőn Budapesten.

Elkezdődött a csalánfélék virágzása Tolna megyében

2018.05.29

Szekszárdon a 20. héten az erősen allergén pázsitfüvek, pollen koncentrációja a magas-közepes érték között változott.

Emelkedőben a parlagfű pollenkoncentrációja

2017.08.16

Hétfőn még csak a Dunántúl déli részén, keddtől már az Alföldön is, illetve a Dunántúlon is egyre nagyobb területen lehet jelen nagyon magas koncentrációban a parlagfű pollenje.