2024.03.19, Kedd
Változik a MÁV-Volán-csoporthoz tartozó társaságok közlekedési rendje Pünkösdkor
Kép: illusztráció, mavcsoport.hu

Változik a MÁV-Volán-csoporthoz tartozó társaságok közlekedési rendje Pünkösdkor

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

2023.05.26. 11:00

Pünkösdkor változik a MÁV-Volán-csoporthoz tartozó társaságok közlekedési rendje. A vonatok május 28-án vasárnap az ünnepnapra, 29-én hétfőn a vasárnapra, 30-án kedden már a munkanapokra érvényes menetrend szerint közlekednek. Jelentősen megnövekedhet az utasforgalom, ezért érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.

Hirdetés

Várhatóan jelentősen megnő az ünnepek alatt az utasforgalom. Tavaly a pünkösdi időszakra több mint 600 ezren váltottak vasúti menetjegyet, ebben a bérlettel utazók nincsenek benne. A kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity vonatokhoz a lehetőségekhez képest egy-két kocsival többet kapcsolnak a helyjegyek elővételi vásárlásától függően: a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza közötti Nyírség InterCity-khez, a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest között közlekedő Tokaj IC-khez és a Budapest–Cegléd–Szeged viszonylatú Napfény IC-khez.  

Nagyon sokan tervezik ilyenkor az utazásukat a Balatonhoz, emiatt a Budapest–Nagykanizsa közötti Tópart és a Budapest–Keszthely közötti Balaton InterCity-k, továbbá a Budapest–Tapolca vonalon közlekedő egy-egy sebesvonat is több kocsival közlekedik. A május közepétől érvényes előszezoni menetrend alapján már sűrűbben közlekednek a vonatok a főváros és a magyar tenger között, valamint több járat indul oda egyes nyugat-dunántúli városból is. Utazás előtt érdemes tájékozódni a MÁV honlapján a balatoni előszezoni közlekedésről: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/vonattal-a-balatonhoz-az-eloszezonban

A vármegye- és országbérletet használók számára azt javasolja a közlekedési társaság, hogy a hosszú hétvégére tervezett utazásuk előtt böngésszék az orszagberlet.hu weboldalt, ahol nemcsak az újfajta bérletek felhasználásáról kapnak fontos információkat, de már külön Balaton menüpont segíti a tóhoz kirándulókat a megfelelő vonat kiválasztásában.

Érdemes elővételben megvásárolni a menet- és helyjegyeket a sorban állások elkerülése érdekében.  Vasúti jegyváltáskor az utasok 5 százalékos kedvezménnyel élhetnek az automatákat használva, és 10 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe az online jegyvásárláskor az Elvirát vagy a MÁV applikációt használva.

A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményekkel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt május 26-án 10 órától május 29-én éjfélig vehetik igénybe.

Volánbusz változások

A Volánbusz járatainak közlekedési rendje is módosul: május 28-án, pünkösdvasárnap munkaszüneti napon, május 29-én, pünkösdhétfőn a hét első tanítási- és munkanapját megelőző munkaszüneti napon, május 30-án, kedden a hét első tanítási és munkanapján érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszok.

A további részletek, valamint az áruházakat érintő járatok közlekedésének változásai a Volánbusz honlapján érhetők el: https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/40761

A Volánbusz azt kéri utasaitól, hogy a kényelmetlenségek elkerülése érdekében utazásukat lehetőség szerint előre tervezzék meg a www.menetrendek.hu oldalon.

MÁV-HÉV változások

Pünkösdvasárnap és pünkösdhétfőn a HÉV járatai a munkaszüneti napokon megszokott menetrend szerint közlekedik, kivéve a H6-os HÉV, amely karbantartás miatt május 27-én és 28-án módosított menetrend szerint, megosztott útvonalon jár. A részletek: https://mav-hev.hu/hireink/h6-os-hev-megosztott-utvonalon-jar-harom-hetvegen).

A menetrendek elérhetők a bkk.hu/menetrendek weboldalon és a BudapestGO utazástervezőben.

Országos hírekMÁVmenetrendpünkösdvonatközlekedés