2024.04.19, Péntek

Térfigyelő kamerákkal Dombóvár biztonságáért

dombomedia.hu

2017.03.28. 17:02

A városvezetés 50 darab kamerát szeretne kihelyezni Dombóvár legforgalmasabb pontjira. A cél az, hogy a dombóváriak minél nagyobb biztonságban érezhessék magukat a lakóhelyükön.

Hirdetés

A városban jelenleg 24 kamera üzemel, ehhez még idén nyáron jön 10 darab, így idén összesen 34 eszköz fogja a várost pásztázni, számukat pedig tovább növelik a későbbiekben.

Szabó Loránd polgármester lapunknak elmondta, a kamerákra elsősorban azért van szükség, hogy visszatartó erő legyen a bűncselekmények, szabálysértések és a közlekedésbiztonság terén. A rendszer üzemeltetése szigorú szabályokhoz kötött, a közterület-felügyelet kezelheti a kamerákat és a felvételeket. A hatóságok - rendőrség, ügyészség, bíróság - felkérésére is csak konkrét időpont megjelölésével lehet felvételeket, adatokat átadni.

A polgármester hozzátette: a tervezett 50 kameránál sem állnának meg, még többet szeretnének telepíteni
a közbiztonság és a szabálysértések elkerülése végett.

A Természetesen Dombóvár vezette képviselő-testület elkötelezett a városlakók biztonsága mellett.

A városunkban 2016-ban kiépített rendszer hasznossága már beigazolódott, hiszen a bűnmegelőzés mellett a rendőrség bűnüldöző tevékenységét is nagyban tudtuk segíteni – mondta Csősz László közbiztonsági referens.

Több esetben tudták például a rendőrség munkáját kamerafelvétellel segíteni. Komoly probléma jelenleg is a különböző hulladékok illegális vagy szabálytalan elhelyezése, amiről sokan nem vesznek tudomást. A kamerák felszerelése óta negyven eljárást indítottak ilyen ügyekben, 5 és 50 ezer forint közötti pénzbírságot szabtak ki a jogsértés súlyosságától függően.

Bükösdi Olga, az Esterházy Miklós Szakképző Iskola és Kollégium igazgatónője szerint intézményükben is bevált a rendszer, kimutathatóan kevesebb a fegyelmi tárgyalás, a verekedés, a lopás.

Az, hogy az iskola jogszerűen végzi-e ezt a tevékenységet, egy másik kérdés.

Végh Lajos dombóvári rendőrkapitány szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy a térfigyelő kamerarendszer elősegíti a közbiztonság erőteljes javulását, a nyugodt és biztonságos lakókörnyezet megteremtését. Lehetővé teszi a nagy forgalmú utak, kereszteződések, iskolák környékének megfigyelését, a gyerekek és időskorúak védelmének erősítését, a közterületi rongálások csökkenését, megelőzését.

Helyi hírektérfigyelő kamerabiztonságDombóvár