2024.03.29, Péntek
Digitális eszközöket kaptak rászorulók a Vöröskereszt és a Yettel közös programjában
Illusztráció, unsplash.com

Digitális eszközöket kaptak rászorulók a Vöröskereszt és a Yettel közös programjában

MTI

2022.12.14. 15:31

Idén tizenhat millió forint értékben jutottak digitális eszközökhöz rászorulók a Magyar Vöröskereszt és a Yettel mobilszolgáltató által közösen indított felzárkóztatási alapból - tájékoztatta a kezdeményezés kommunikációjával megbízott ügynökség szerdán az MTI-t.

Hirdetés

A szociálisan rászorulók digitális felzárkóztatásának támogatására, a digitalizációban való részvételük javítására tavaly - ötvenmillió forintos keretösszeggel - életre hívott program három évre tervezett összegének 32 százalékát használták fel idén. Így 16 millió forint értékben jutottak eszközhöz elsősorban gyermekotthonokban és családok átmeneti otthonában élők, valamint nagycsaládok és egyszülős családok - olvasható a közleményben.

Mobiltelefonra, tabletre, laptopra és szoftverekre lehet pályázni a humanitárius szervezetnél.

A pályázók majdnem fele laptopot, közel harmada tabletet, több mint 20 százaléka mobiltelefont, néhányan nyomógombos mobilkészüléket igényeltek, egy család pedig nyomtatóhoz is hozzájutott.

A digitális eszközök több mint harmada idén elsősorban gyermekotthonokba és családok átmeneti otthonába került, de az alapból jelentős számban támogattak egyszülős családokat, valamint nagycsaládokat is.

Mint írták, a Magyar Vöröskereszt tapasztalatai alapján számos esetben jelent hatalmas segítséget a rászorulóknak, hogy ezen eszközök révén be tudnak kapcsolódni a digitális világba, legyen az akár a gyerekeknek a házi feladat megírása, akár a felnőttek online ügyintézése, kapcsolattartása. A legtöbb kedvezményezettnek korábban még nem volt ilyen eszköze, és a támogatást nyert pályázók közül sokaknak közép- és hosszabb távon sem lett volna kilátása arra, hogy segítség nélkül hozzájusson ezekhez az eszközökhöz - írták.

Az alap fenntartható finanszírozásához a kiírók továbbra is várják vállalatok és magánszemélyek adományait.

Országos hírekadományMagyar VöröskeresztrászorulókdigitalizációajándékozásYettel