2024.03.28, Csütörtök
Jövőre tizennégy témában tervez emlékérmét kibocsátani az MNB
Illusztráció: pexels.com

Jövőre tizennégy témában tervez emlékérmét kibocsátani az MNB

MTI

2022.05.09. 15:10

A megszokott kerek forma mellett szögletes érmék is készülnek.

Hirdetés

Nyolc korábbi sorozatot folytatva tizennégy témában tervez emlékérmét kibocsátani jövőre a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a tervek szerint megemlékeznek majd a Nemzeti Levéltár alapításának 300. évfordulójáról, a Himnusz megírásának 200., valamint Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulójáról is - tájékoztatott az MNB.     

Várhatóan egy arany, nyolc ezüst, és öt önálló színesfém emlékérme szerepel a jövő évi programban, de - a korábbi évek gyakorlatát folytatva - a nemesfém emlékérmék színesfém változatait is kibocsátják - közölték.

Mint írják, a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakjának, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából olyan emlékérmével emlékezik meg a jegybank, amelyek egyben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója előtt is tisztelegnek, de jövőre az Országos Mentőszolgálat alapításának 75. évfordulója alkalmából is készül emlékérem.

Folytatódnak a népszerű sorozatok: bővül az I. András tiszteletére az Országépítő királyok Árpád-dinasztiájából elnevezésű sorozat, a nemzeti emlékhelyeket bemutató széria következő elemeként, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik jelentős csatájának helyszínét bemutató pákozdi Katonai Emlékpark kerül bronzpatinázott színesfém emlékérmére a forradalom 175. évfordulója alkalmából.

Emellett olyan népszerű sorozatok is bővülnek, mint a magyar pásztor- és vadászkutyafajták, a magyar népmesék rajzfilmsorozat, valamint a magyar származású felfedezőket és találmányaikat bemutató színesfém emlékérme-sorozatok. A Nemzeti Hauszmann Program széria a Hortobágyi Nemzeti Park alapításának 50. évfordulója alkalmából készülő emlékérmével bővül.

A 2022-ben indult magyar származású Wolf-díjas matematikusok sorozat részeként további két tudós, Erdős Pál és Raoul Bott tiszteletére tervez kibocsájtani emlékérmet a jegybank.

A tervek szerint a megszokott kerek forma mellett szögletes érmék is készülnek. A tájékoztatóban felhívják a figyelmet arra, hogy méretük miatt különlegesnek számítanak a Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából kibocsátandó emlékérmék, amelyek átmérője várhatóan 52,50 milliméter lesz.

Az MNB a tematikákra vonatkozó nyilvános konzultáció eredményét figyelembe véve állította össze a 2023. évi emlékérme-kibocsátási programját - áll a közleményben.

Országos hírekMagyar Nemzeti BankEmlékéremévforduló