2024.03.28, Csütörtök
Ma van a Víz Világnapja
illusztráció - pixabay

Ma van a Víz Világnapja

Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

2021.03.22. 09:32

Víz Világnapja alkalmából egyre több oktatási intézményben tartanak tematikus napokat vagy tanórákat, hogy felhívják a figyelmet a vízkészlet védelmének fontosságára és a tudatos vízfogyasztás praktikáira.

Hirdetés

A Víz Világnapja jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet: a víz érték, amit óvnunk kell, a hazai vízkincs védelme pedig mindannyiunk közös felelőssége – hangsúlyozta Szalóki Szilvia, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) víziközmű-szolgáltatásért és hulladékgazdálkodásért felelős elnökhelyettese a világnap alkalmából.

Szalóki Szilvia emlékeztetett, hogy az egészséges ivóvízhez való jog alapvető emberi jog. A Víz Világnapja kapcsán Szalóki Szilvia rámutatott, hogy a víz érték, amit óvnunk kell, a hazai vízkincs védelme pedig mindannyiunk közös felelőssége. Az idei világnap jelmondata - A víz érték! Becsüld meg! - is ezt a gondolatot hangsúlyozza- tette hozzá a MEKH elnökhelyettese.

De milyen értéket is képvisel a víz mindennapjaikban? Szalóki Szilvia elmondta, hogy a víz értéke jóval többet jelent, mint a számláinkon szereplő ivóvíz ára: a víz hatalmas és összetett értéket képvisel a háztartásaink, az élelmiszeripar, a kultúra, az egészségügy, az oktatás, a gazdaság és a természeti környezet integritása szempontjából.

 

Tudatos felhasználással sokat tehetünk vízkincsünk védelme érdekésben

Az elnökhelyettes rámutatott, hogy felhasználóként is nagy felelősségünk van, és sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk vízkincsünket.

Tudatos vízfogyasztással háztartásonként akár 20 köbméter vizet is megóvhatunk évente, amivel nemcsak a környezetet, de pénztárcánkat is kíméljük.

Az elnökhelyettes kiemelte, hogy a Víz Világnapja alkalmából egyre több oktatási intézményben tartanak tematikus napokat vagy tanórákat, hogy felhívják a figyelmet a vízkészlet védelmének fontosságára és a tudatos vízfogyasztás praktikáira. „A MEKH felelős hatóságként ebben a szemléletformáló munkában is szeretne segítséget nyújtani, amihez idén egy, a víz tematikáját körbejáró információs kiadványt készítettünk, illetve egy hasznos plakátot, mely a takarékos és környezettudatos vízfogyasztás gyakorlatait foglalja össze.” – mondta Szalóki Szilvia.

 

Országos hírekkörnyezetvédelemVíz Világnapjaenergiahatékonyság