2024.02.25, Vasárnap

Mikszáth- és Madách-emléknap Salgótarjánban

2016.01.18. 09:00

Hirdetés

Nógrád megye nagy szülöttjeire, Mikszáth Kálmánra és Madách Imrére emlékeznek születésük évfordulóján hétfőn Salgótarjánban a három programból álló irodalmi emléknapon.

Először a Kodály Zoltán Tagiskola előtti Mikszáth-szobornál tartanak koszorúzási ünnepséget, az íróra Praznovszky Mihály, a társaság örökös tiszteletbeli elnöke emlékezik - mondta Kovács Anna.
A Mikszáth Kálmán Társaság és a Madách-hagyomány Ápoló Egyesület közös szervezésében mutatják be Praznovszky Mihály Madách Imre napjai a magyar irodalomban 1861-1864 című új kötetét a Madách Imre Gimnáziumban. A szerzővel Csongrády Béla, az egyesület és Kovács Anna, a társaság elnöke beszélget.
A Bolyai János Gimnázium előtti Madách-szobornál kora este rendezik a hagyományos koszorúzási ünnepséget, amelyen Shah Gabriella, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum igazgatója emlékezik Az ember tragédia írójára.
Mikszáth Kálmán Szklabonyán született 1847. január 16-án, Madách Imre 1823. január 21-én Alsósztregován, ma már mindkét település Szlovákiához tartozik. Nógrád megyében évről évre számos rendezvényen emlékeznek meg a magyar irodalom nagyjairól. Horpácson működik Magyarország egyetlen Mikszáth-emlékmúzeuma, Csesztvén pedig az ország egyetlen Madách-emlékhelye, a Madách Imre Emlékmúzeum. Mindkét településen állandó kiállítással várják a látogatókat.

forrás: mti

fotó: nogradi-muzeumok.hu

Galéria

KultúraMikszáth Kálmán Madách ImreHorpácsCsesztve