2024.04.25, Csütörtök
Kiosztották a 19. Kaleidoszkóp VersFesztivál díjait
Kaleidoszkóp VersFesztivál - Facebook

Kiosztották a 19. Kaleidoszkóp VersFesztivál díjait

MTI

2019.10.21. 20:00

A Varidance Társulat Verslábak, ha táncolnak című költészeti táncshow-ja és az E-mancik Társulat négy színésznőjének Verslábak neccharisnyában című kortárs női darabja megosztva nyerte el a legjobb verssszínházi produkciónak járó díjat a 19. Kaleidoszkóp VersFesztiválon - közölte a Váci Dunakanyar Színház hétfőn az MTI-vel.

Hirdetés

Beszámolójuk szerint a színészek között Liszi Melinda versmondása bizonyult a legjobbnak, a nem hivatásos versmondók közül a vajdasági Óbecséről érkező Péter Lea lett a győztes, míg junior kategóriában a KaleidoszKópé-díjat Wéber Alíz kapta Szekszárdról. Versfilmesként Ledő Barnabás (Budapest) kapta a győztesnek járó elismerést - ismetették.

A teátrum felidézte: idén először versenyeztek profi színészek és előadóművészek is versmondásban, akik a nem hivatásos versmondókkal együtt, de külön kategóriában léptek színpadra.

A döntős alkotásokat két zsűri szemlézte. Az Uray Péter rendező, koreográfus, Kiss László rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és Takács Bence Kazinczy-díjas előadóművész, televíziós műsorvezető alkotta grémium döntött a versszínházi előadásokról, a versmondás díjait két korábbi Kaleidoszkóp-díjas, Bakos-Kiss Gábor, a Nemzeti Színház tagja, a Váci Dunakanyar Színház művészeti vezetője és Borbély Sándor színművész, tavalyi győztes, valamint két Radnóti-díjas alkotó, Király Erika versmondó és Wiegmann Alfréd rendező ítélte oda a legjobbaknak.

A fődíjak mellett számos különdíjat is kiosztott a zsűri: köztük versmondásáért a hivatásos művészek között Kakasy Dóra és Szirmai Melinda színművészek, Pál Péter, a Kaposvári Egyetem színészhallgatója és Szentpéteri Eszter, a TV2 műsorvezetője vehetett át elismerést. A nem hivatásos versmondók közül Vanderlik Boróka Sárát, Fábry Istvánt és Fási Barnabást, a junior versmondók között Szilágyi Ábelt és Kerékgyártó Viktóriát díjazták.

Versszínházi előadásáért különdíjjal jutalmazták a Soproni Petőfi Színház Mindörökké Júlia című előadását és a Simorág TánCirkusz Manómeséjét.

A legjobb férfi színész különdíját a Zichy Szín-Műhely ADYnemADYde című, Dolmány Attila rendezte kísérleti előadásáért kapta Tzafetás Roland, a legjobb színésznőnek járó különdíjat Szemerédi Bernadett vehette át Petőfi Útirajzok című előadásáért, amelyben Jánosi Ferenccel szerepelt. Ugyancsak különdíjat kapott Mercs János, a Debreceni Csokonai Színház tagja Babits Mihály Jónás könyve előadásában nyújtott erőteljes színpadi jelenlétéért.

A versfilmes mezőnyben különdíjat vehetett át Gasparovszky Tibor, Jávor Lilána, Barna Vivian és Molnár Blanka az Árnyék alatt című versfilmjéért, Szalay Tímea A macska című Weöres Sándor-adaptációjáért és Keil Adelaida Sába Arany János Vörös Rébék című balladája alapján készült filmjéért - derült ki a tájékoztatóból.

KultúraKaleidoszkóp VersFesztiválTolna megyeSzekszárdversmondó