2024.06.23, Vasárnap

Negyven évvel ezelőtt nyitották meg Paks kulturális központját

telepaks.net

2018.11.29. 14:00

Nyilvános szakmai napot szervezett a Csengey Dénes Kulturális Központ az intézmény fennállásának negyvenedik évfordulója alkalmából.

Még februárban adott ki az intézmény egy kulturális menetlevelet, amelybe a pecséteket az ünnepség napjáig lehetett gyűjteni. – Felajánlottunk jó néhány rendezvényt a negyvenedik évforduló alkalmából, ezzel a menetlevéllel lehetett igazolni a részvételt. A mai nap a sorsolással kezdődött, jó hangulatban, a legkedvesebb partnereinkkel a nyugdíjas korúakkal – mondta Tell Edit, a Csengey Dénes Kulturális Központ ügyvezető igazgatója.

November 24-én délután szakmai programokkal várták az érdeklődőket, ahol Süli János beszélt a Munkás Művelődési Központ történetének kezdetéről.

– A galériakiállítások szervezéséhez biztosított lehetőséget, és akkoriban minden hiányzó paksi intézményt pótolt. Lehetett akár múzeum, képtár, vagy éppen könyvtár. Nagyon jó volt azoknak, akik akkoriban kerültek a városba, utána pedig folyamatosan birtokba vették a helyi lakosok is – hangsúlyozta Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter.

Köszöntője után Menyhártné dr. Zsíros Mária, szociológus-közgazdász előadását hallgathatták meg az érdeklődők, majd dr. Hanol János a város történetéről tartott ismertetőt. Az ünneplés a színházteremben folytatódott, ahol Szabó Péter, Paks polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

– Látszólag egy épületet ünneplünk ma, de hitem szerint sokkal inkább a benne folyó munkát. Azt az elmúlt negyven évben bármikor is itt dolgozó szakemberek által végzett szolgálatot, mely által városunk lakossága gazdagodhatott tudásban, kultúránk megismerésében, a szabadidő értékes eltöltésében, közösségek létrehozásában és éltetésében, jelenünk és jövőnk értékes megélésében – hangsúlyozta Szabó Péter. Paks polgármestere kiemelte a kulturális központ fontos szerepét a város mindennapi életében, és biztosította az intézményt a város vezetésének további támogatásáról. Ezt követően a kulturális központ vezetője, Tell Edit idézte fel a Csengey központ múltját.

– A városiasodó Pakson, ahol hazánk első atomerőműve készül, pénteken ünnepélyesen felavatták, a nyolcvan millió forinttal létesült Munkás Művelődési Központot. A Dunára tekintő új lakótelep központjába tervezett, három szintes nagyon szép épületet dr. Boros Sándor, kulturális miniszter helyettes adta át rendeltetésének – idézett Tell Edit a Dunántúli Napló 1978-as cikkéből, amely Munkás Művelődési Központ

– Fellegvár épült az egykori halászfaluban címmel jelent meg. A megemlékezések után ünnepi előadást, A Pál utcai fiúk című zenés játékot tekinthette meg a közönség.

KultúraTolna megyePaksCsengey Dénes Kulturális Központ