2024.03.28, Csütörtök
Több mint száz produkciót adnak elő a bonyhádi Halmos Béla népzenei találkozón
pexels - illusztráció

Több mint száz produkciót adnak elő a bonyhádi Halmos Béla népzenei találkozón

MTI

2018.10.16. 20:00

Több mint száz, többségében fiatal népzenész, népdalénekes lép fel a Halmos Béla Országos Népzenei Találkozón, amelyet október 27-én és 28-án immár tizennyolcadik alkalommal rendeznek meg Bonyhádon.

Hirdetés

Az eseményen 114 produkciót adnak elő a résztvevő énekes és hangszeres szólisták, együttesek - mondta Juhász Józsa, a rendező Vörösmarty Mihály Művelődési Központ igazgatója az MTI-nek. A korábbiaktól eltérően ezúttal az ifjúsági és a felnőtt korcsoport mellett külön hirdették meg az indulást 14 éven aluli gyermekeknek, mivel a legtöbben az ország népzenei oktatást végző művészeti iskolák diákjai közül jönnek - tette hozzá.

A találkozón elhangzó műsorszámok szinte az egész a Kárpát-medence népdal- és népzenei irodalmából merítenek, a hangszeres előadók mások mellett citerán, tekerő lanton, népi hegedűn, népi furulyán szólaltatják meg az autentikus magyar népzenét.

A produkciókat négytagú zsűri, Juhász Katalin néprajzkutató, Eredics Gábor, Mohácsi Albert és Vizeli Balázs népzenészek értékelik, a legjobbak nívó-, illetve kiemelt nívódíjat kapnak.

A rendezvényt a Zsikó zenekar koncertje és táncház kíséri szintén Zsikó Zoltán együttesének közreműködésével.

A találkozóhoz kapcsolódva a művelődési ház két kiállítást rendez; október 9-én, Móser Zoltán Balogh Rudolf-díjas fotóművész Ezt az utat bejártam című, Bartók Béla kárpát-medencei gyűjtő helyszíneit bemutató könyvének fotóiból nyílik tárlat, október utolsó hétvégéjén pedig Tatai Ernő népi hangszerkészítő munkáival ismerkedhet meg a közönség.

A nagy múltú találkozót kétévente rendezi meg a bonyhádi művelődési központ, névadója, a 2013-ban elhunyt népzenész és népzenekutató, Halmos Béla egyik elindítója volt a bonyhádi rendezvénynek.

 

 

KultúraBonyhádnépzeneTolna megyeVörösmarty Mihály Művelődési KözpontHalmos Béla Országos Népzenei Találkozónépdal