2024.04.19, Péntek

Újdonságokkal is készülnek az idei paksi Nemzetközi Gastroblues Fesztiválra

telepaks.net

2018.06.08. 13:15

Huszonhatodik alkalommal rendezik meg július 2. és 8. között Pakson a Nemzetközi Gastroblues Fesztivált. Lesznek ebben az évben is templomi és klubkoncertek, kísérőprogramként zenei kurzus, főzőverseny, országos borbarát találkozó, sőt teljesítménytúra is – hangzott el a programot ismertető sajtótájékoztatón.

Hirdetés

Gárdai Ádám, aki édesapjától, a fesztivált alapító Gárdai Györgytől most vette át a stafétát, azt mondta, hogy a múlt évi jubileumi alkalom után sem lesz „szimpla” az idei fesztivál. Sok újdonsággal készülnek, a műfaj viszont nem változik: a bluesé a főszerep, de megjelenik a rock illetve dzsessz is.

A Karthago együttes először áll majd színpadra az ESZI sportcsarnokban, de lesz sok visszatérő zenész: a Deák Bill Blues Band, a paksi közönségkedvenc Tűzkerék xT, Török Ádám, illetve Ferenczi György, aki több formációban, több helyszínen is fellép. Ahogy a korábbi években, úgy idén is bemutatkozási lehetőséget kap több paksi zenekar. Jönnek persze külföldiek is, de idén főként a kontinensről. Színpadra lépnek a Colosseum legendái. Közül hárman új formációt hoztak létre idén, ezt az úgynevezett power triót várják, bár betegsége miatt várhatóan a dobost, Jon Hisemant más helyettesíti majd – tette hozzá a szervező. Gárdai Ádám azt is elmondta, hogy a fiatalon elhunyt, de gazdag zenei örökséget hátrahagyó Rory Gallagher egykori zenésztársaiból alakult Band of Friends az ír gitáros ismert szerzeményeit és a ’70-es, ’80-as évek zenéit hozza el Paksra.

A Gastroblues templomi koncertsorozatának idei állomása különleges évforduló jegyében zajlik: itt fogja megerősíteni testvérvárosi kapcsolatát Paks a felvidéki Galántával. A szerződést húsz éve szintén a fesztiválon kötötték. Erről akkor Spencer Davis azt mondta: öröm, hogy a zene segítségével sikerült megszüntetni a trianoni határokat.

Gárdai Ádám felhívta a figyelmet arra, hogy idén több klubkoncert lesz, ráadásul pénteken és szombaton már délidőben is felcsendül a blues a Gastroblues Klubban, ahol néhány év szünet után ismét melegkonyhával várják a fesztiválozókat. A séf a Paprika Tv-ből ismert Alessandro Arena lesz, aki az olasz és a magyar konyha remekeit készíti.

A 26. Gastroblues Fesztivál keretében idén is megrendezik az országos borbarát találkozót, meghirdetik a hagyományos főzőversenyt, amelynek bevételével ezúttal is a viski magyar óvodát segítik. Lesz fesztiválfoci, sőt hetes rúgó verseny is, amire a szervezők reményei szerint a főzőverseny összes résztvevője benevez, valamint teljesítménytúra, aminek keretében három távot lehet teljesíteni. Utóbbi másodszor szerepel a kísérőprogramok között, akárcsak a zenei kurzus, ahol ezúttal a pécsi származású, Egyesült Államokban élő énekes-gitáros Tommy Katona tart ingyenesen látogatható gitártechnikai bemutatót, zenei kurzust, aminek a Paksi Pro Artis Művészeti Iskola ad majd otthont.

KultúraTolna megyePaksNemzetközi Gastroblues Fesztiválblues