2024.06.20, Csütörtök
Százharminc madárodút telepítenek Szekszárd és Baja környékén
Illusztráció, unsplash.com

Százharminc madárodút telepítenek Szekszárd és Baja környékén

MTI

2023.04.23. 09:00

Százharminc, fából készült madárodút telepítenek Szekszárd és Baja környékén áprilisban a Gemenc Zrt. munkatársai - közölte az erdőgazdaság csütörtökön az MTI-vel.

A Gemenc Zrt. tájékoztatása szerint számos magyarországi madárnak jelentenek menedéket és fészkelő helyet a fa belsejében, a faanyag korhadási folyamatának eredményeként létrejövő természetes üregek. Magyarországon csak néhány harkályféle készít odút, de ezeket olyan madarak is használják, amelyek önállóan nem képesek annak kialakítására.

Szekszárd, 2023. április 20. Varga András, a Gemenc Zrt. műszaki vezetője  madárodút helyez ki a Szekszárd melletti Sötétvölgy Szabadidőközpontban 2023. április 20-án. A Gemenc Zrt. 130 madárodú telepítésével is küzd az erdőket érintő klímaváltozás kedvezőtlen hatásaival, valamint más károsításokkal szemben. MTI/Kiss Dániel

 

Fiatal, középkorú erdőkben természetes módon kevés búvóhely keletkezik az öreg, korhadó hagyásfák kis száma miatt

Az erdőgazdaság munkatársai Szekszárd és Baja környékén hat erdőrészletben tíz hektárnyi területen helyeznek ki európai uniós támogatással különféle típusú, fából készített odúkat.

Az odútelepítési akciótól azt várják a szakemberek, hogy az érintett erdőkben nő a megtelepedő madárfajok száma és a kedvező feltételeknek köszönhetően gyarapszik az egyedszámuk is.

Mint írják, nagyon érzékeny rendszert alkot az erdő élővilága, ennek az életközösségnek a tagjai kölcsönhatások sokaságával tudják befolyásolni annak egyensúlyát. A mesterséges odúk kihelyezésével a Gemenc Zrt. is hozzájárul egy-egy erdőterület fajgazdagságának a megmaradásához, ezek az erdők pedig jobb ellenálló képességet tanúsítanak a klímaváltozás kedvezőtlen hatásaival, valamint más károsításokkal szemben.

A megelőzési tevékenyég nemcsak költséghatékonyabb, mint a kárelhárítás és kárfelszámolás, hanem a biodiverzitás fejlesztésével is jár - olvasható a közleményben.

Helyi hírekSzekszárdBajaGemenc Zrt.